kraljica sitnih kolača

Gotova za 20 minuta: Recept za POSNU BAJADERU koja se topi u ustima

Maltene da ne postoji slavska trpeza koja može da prođe bez bajadere.

foto: Shutterstock/MicrostockStudio

Skoro da ne postoji neko ko ne voli bajaderu, a posna varijanta ovog kolača je možda još i zahvalnija jer može da se pripremi nekoliko dana ranije i da stoji u frižideru i do nedelju dana. 

 

Sastojci:

 

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 10 kašika vode
  • 1 vanilin šećer
  • 150 gr posne čokolade za kuvanje
  • 200 g posnog margarina

 

Za glazuru:

 

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike vode
  • 100 g posne čokolade za kuvanje


 

foto: Shuterstock

Priprema:

 

U šerpu spiajte vanilin šećer, šećer i vodu i kuvajte dok ne provri. 

 

Sklonite sa ringle, pa dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i orahe te dobro sjedinite. 

 

Smesu podelite na dva dela. U jedan dodajte rastopljenu čokoladu.

 

U pravougaoni pleh sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese i ostavite u frižideru da se stegne. 

 

Kada se kolač u potpunosti stegnete, počnite da pravite glazuru. 

U šerpu sipajte ulje, šećer, vodu i lokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. 

 

Kada se ohladi, secite kolač i uživajte svim čulima.