Vitamin C je antioksidans koji snažno utiče na jačanje imunog sistema.
Od pamtiveka je poznato blagotvorno dejstvo vitamina C na ljudski organizam. Upravo zbog toga su naši stari nekada svakodnevno unosili one namirnice i biljke koje su im pružale dovoljne količine ovog značajnog vitamina.
Ipak, danas su nam iste te namirnice podjednako dostupne, ali smo na njih nehotice zaboravili.
Osim što jača imunitet vitamin C ima i mnoga druga blagotvorna dejstva:
- Utiče na mršavljenje
- Podstiče na rast kose
- Podmlađuje kožu
- Jača memoriju i odlaže pojavu demencije
- može da pomodne u snižavanju hipertenzije i smanjenju rizika od pojave srčanih oboljenja
Nedostatak vitamina C uzrokuje sledeće problem:
- Slabe kosti
- Pad imuniteta
- Anemija
- Gruba koža
- Bol u zglobovima
- Gojenje
Naučna studija koja je objavljena 2005. godine od Journal of American College of Nutrition, pokazala je da nedostatak vitamina C može usporiti gubitak masti u telu.
- Osobe koje unose više vitamina C imaju niži indeks telesne mase (BMI). U 100 g limuna ima samo 53 mg vitamina C. I to u najboljem slučaju - kaže travar Marko Stevanović. On je u razgovoru za Glossy otkrio koje su zapravo to biljke koje su "kraljice" vitamina C.
"Simbol" vitamina C ćemo da demantujemo sledećim podacima:
1. Šipak (lat. Rosa canina) sadrži 450 mg vitamina C u 100 g, to je 9 puta više od limuna. Ono što je isto bitno a to je da šipak raste samoniklo u prirodi kod nas, limun se uvozi iz inostranstva.
Treba koristiti biljke koje rastu na našem području. Šipak može da se koristi u sirovom stanju ( kad omekša ) a može i da se suši za čaj. Čaj se sprema tako što se 1 kafena kašičica usitnjenog ploda prelije sa 200ml ključale vode, to odstoji 15min, procedi se i potom pije. Piti više puta dnevno.
2. Jagorčevina (lat. Primula vulgaris) sadrži 350 mg vitamina C u 100 g, to je 7 puta više od limuna. Jagorčevina može da se koristi za salatu, a može da se sprema kao čaj.
Jednu kafenu kašičicu cveta jagorčevine preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.
3. Majčina dušica (Thymus serpyllum) sadrži 160 mg vitamina C u 100 g, više od 3 puta u odnosu na limun. Koristi se kao začin i za čaj. Jednu kafenu kašičicu majčine dušice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja.
- Osim ovih biljaka veliku ulogu u izgradnji zdravog imuniteta igraju i sledeće biljke, jer su takođe prepune vitaminom C - nastavlja Marko priču za Glossy.
4. Peršun - u 100 g peršuna ima čak 133 mg vitamina C, što je 2 i po puta više nego u istoj količini limuna. Najbolje ga je koristiti svežeg za salate.
5. Crvena paprika - u 100 g paprike ima 127 mg vitamina C. Najbolje je da se koristi u sirovom stanju, za salate.
6. Zelje - u 100 g zelja ima isto vitamina C kao i kod limuna. Posne sarmice od zelja su mnogo ukusne i zdrave.