provereno

Mekane, sočne i mirišu na detinjstvo: Najbolji recept za BAKIN KOLAČ koji uvek uspeva (MERE NA ČAŠE)

Zvali ih galete, bakin kolač ili vafli, jedno je sigurno – ovaj kolač je poslastica koja je osvojila svet!

foto: Alena Haurylik/Shutterstock

Veruje se da ovaj dezert potiče još iz antičkog doba, kada su stari Grci pravili slatke hlebiće, dok se prvi put reč "vafl" pojavljuje u engleskom 1725. godine, izvedeno iz holandske reči wafel.


U svakom slučaju, ovaj obožavani brzi slatkiš toliko je omiljen na svaim meridijanima da ima mnogo verzija i imena, a kod nas je popularan kao bakin kolač i obično se priprema na sledeći način.

 

Sastojci:

 

  • 3 čaše brašna
  • 3 cela jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • sok od pola limuna
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša ulja

 

foto: Irina Wilhauk/Shutterstock

Priprema


Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte mokre sastojke: mleko, ulje, limunov sok i jaja. Sve dobro promešajte, dok ne dobijete homogenu smesu.


Zagrejan pekač blago podmažite, pa kutlačom sipajte željenu količnu smese na sredinu pekača.


Poklopite i pecite najmanje dva minuta.


Ponavljajte sve dok ne potrošite kompletan materijal.


Služite uz šlag, bobičasto voće, domaći džem, kugle sladoleda, puding...