ovo svi tre

Kada počinje Božićni post? Najvažnija pravila koja treba ispoštovati tokom 40 dana uzdržavanja od mrsne hrane

Bilo da postite iz svojih verskih ubeđenja ili jednostavno to radite kako biste donekle očistili organizam od hrane životinjskog porekla - ovo su pravila koja treba da znate 

foto: Shutterstock / New Africa

Velikim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. Oh počinje u ponedeljak 28. novembra 2022. godine, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.

 

Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku, a puno trajanje od 40 dana dobio je u 12. veku.

 

 

Reč post mnoge asocira na gladovanje, jednoličnu ishranu ili dijetu. Ipak, on je mnogo više od toga.

 

Kada je u pitanju odricanje od mrsne hrane, to je samo jedan segment posta. On ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla.

 

U toku celog Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. U poslednjoj nedelji Božićnog posta se posti strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”.

 

foto: Profimedia

 

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi”. Ipak, hrana nije jedini i najvažniji način da pročistite svoje telo.

 

Mnogo važniji momenat je onaj kada svojom dušom ulazimo u mirovanje. U tim trenucima ne umrtvljujemo samo svoje telo, nego svoje strasti. Post znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, ali i od loših misli, želja i dela.