nije bilo to - to

Bila je bez posla i gledala lice svoje suparnice SVUGDE: Priču nesuđene Deneris zna malo fanova Igre prestola

Emilija Klarks je ulogom Deneris Targerijan stekla svetsku slavu, a malo je poznato da je prvu epizodu najpre snimila druga glumica.

foto: Youtube Printscreen, Blazor26 (Blake Ezor)

Mnogo je kultnih uloga koje su igrom slučaja pale u ruke glumaca koji su ih odigrali na kraju, pa je tako i Emilija Klark postala Deneris Targerijan, kalisi, Majka zmajeva u seriji "Igra prestola".


Malo je poznato da je ona u seriju stigla među poslednjima, nakon što je pilot epizoda već snimljena.

U ulozi Deneris tada se našla glumica Tamzin Merčant, tada dvadesetjednogodišnjakinja, koja je snimila pilot 2009. godine. Ova epizoda kasnije je snimljena iznova, izmenjeno je mnogo toga, između ostalih i nekoliko glumaca, a jedna od onih koji su se pozdravili sa svetom Vesterosa bila je i Tamzin, nesuđena Majka zmajeva.


U to vreme, Merčanova je upravo rekla "zbogom" seriji "Tjudorovi", a danas svoje iskustvo sa "Igrom prestola" smatra vrlo poučnim životnim iskustvom.


Snimanje te pilot epizode je bilo odlična lekcija, zaista – rekla je ona u jednom intervjuu. – To je bila potvrda da treba da slušam svoje instinkte i pratim ih, jer sam pokušala da se izvučem iz te situacije i, dok sam još bila pod ugovorom, jesam se povukla. Potom su me vrlo ubedljivi ljudi nagovorili da se vratim. Nakon toga, našla sam se gola i uplašena u Maroku, kako jašem konja koji je očigledno mnogo uzbuđeniji nego ja.


Tamzin Merčant mislila je na scenu prve bračne večeri u pilot epizodi, koja je bilo mnogo brutalnija od one koju smo na kraju videli kao prvu epizodu "Igre prestola". Nakon što je kal Drogo konzumirao brak sa svojom mladom Deneris, u pilot epizodi je svemu prisustvovao konj s erekcijom, pisali su svojevremeno američki mediji.


Merčanova je tada shvatila da je pogrešila što je pristala da se vrati ulozi Deneris i da joj se ne dopada priča koju treba da odigra.

To je bila lekcija da slušam svoj stomak, koji mi je poručio da to nije priča koju ću sa ubuđenjem ispričati, da ne treba da budem srećna sasmo zato što mi drugi kažu da budem – istakla je ona.


Tamzin je dodala da za nju "Igra prestola" nikada nije bila priča koju bi sama volela da interpretira, kao ni lik Deneris Targerijan.


Mislim da je bilo suđeno da Emilija Klark dobije tu ulogu – ona je očigledno bila uzbuđena što će ispričati tu priču, ona je bila legendarna i izvrsna. Ali za mene, jednostavno mi srce nije bilo na mestu – rekla je Tamzin.


Kako se Merčantova osetila nakon što je njena uloga pripala Emiliji Klark? Čudno, svakako.


Bilo je smešno ići na audicije autobusom na kom je lice Emilije Klark. Kao, "oh, moje prevozno sredstvo je danas baš zanimljivo" – priznaje Tamzin.

foto: Youtube Printscreen, Blazor26 (Blake Ezor)

Ona je danas zahvalna što je oslobođena ugovora i smatra da joj je ovo iskustvo pomoglo da raste kao osoba i postane žena kakva je danas.

Majkl Lombardo iz HBO-a kasnije je istakao da Tamzin jednostavno nije uspela da bude Deneris, naročito tokom snimanja sa Džejsonom Momoom.


Svi znamo kakav je Denerisinput. Njene scene sa Džejsonom jednostavno nisu "upalile" – istakao je, dok je njegov kolega producent Brajan Kogman rekao je Tamzin bila izvanredna, ali je Emilija Klark "očigledno rođena da odigra Deneris".


Tamzin je, inače, kasnije igrala u serijama "Salem", "Superdevojka" i "Carnival Row", a uskoro će objaviti svoj prvi roman "Šeširdžije".