DIVAN dan

Slavi 35. rođendan, a život joj je priredio preplitanja straha, strepnje i USPEHA: Emilija Klark je vrsna inspiracija

0

Vrsna glumica uspela je da se oporavi od dva moždana udara i karijeru nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Šarmantnu glumicu Emiliju Klark svetska publika zavolela je u vanvremenskom ostvarenju "Igra prestola", a uloga Deneris Targarjen postavila je nove granice kada je reč o moći transformacije i apstraktnih likova.

 

Ljupka i neustrašiva Emilija rođena je u Londonu 23. oktobra 1986. godine, a sa porodicom je odrasla u Berkširu za koji je vežu najlepše uspomene.

 

Odmalena je pokazivala dar za umetnost, a želja za glumom i plesom javila se nakon jednom mjuzikla koji je obilovao specijalnim efektima, neobičnim scenskim pokretima i melodijama.

 

Pohađala je časove gitare, klavira, flaute, kao i džez pevanja, što je kasnije pomoglo tokom profesionalne karijere.

 

Tokom srednjoškolskog obrazovanja na Oksforda paralelno je bila članica dramskih sekcija, a kada je došlo vreme za studije Klarkova uspeva da postane deo Londonskog dramskog centra na kojem je diplomirala sa najvišim ocenama 2009. godine.

 

Prvu televizijsku ulogu dobija iste godine u ostvarenju "Doctors" koje je osvojilo čitavu Veliku Britaniju, a potom se oprobala i kao glumica na filmu, te je publika pamti po ostvarenjima "Trijaški napad", "Ostrvo Spajk", "Okovana", "Dom Hemingvej" ali je najveću slavu dostigla dramom " Igra prestola".

 

Emilija Klark
foto: Profimedia

U vreme vrtoglavog uspeha i svetske slave dogodila joj se i nemila situacija kada je sa samo 24 godine doživela moždani udar, nakon čega je bila hospitalizovana i operisana.

 

"Oblačila sam se u svlačionici u teretani i tada sam počela osećati snažnu glavobolju. Bila sam toliko izmorena od nje da sam jedva obula patike. Kada sam počela vežbati, morala sam samu sebe terati kroz prvih nekoliko vežbi. Nisam odradila trening do kraja, već sam "otpuzala" do svlačionice, gde sam ponovno počela osećati kao da mi neko steže glavu elastičnom trakom", izjavila je Emilija svojevremeno.

 

Iako se pridržavala svih pravila i bila pod nadzorom tima lekara, Klarkova je doživela još jedan moždani udar, nakon čega su usledile još dve rizične operacije.

 

Emilija Klark
foto: Profimedia

Snagom volje uspela je da prebrodi izazovne životne momente i svoju karijeru nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

 

Povedena svojim iskustvom, glumica  je osnovala organizaciju pod nazivom "SameYou" koja je otvorena za svaku vrstu pomoći osobama koje su doživeli moždani udar.

 

Klarkova trenutno završava snimanje filma "Tajna invazija" koji će biti prikazan 2022. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker