želela je da ide u korak s vremenom

Tradiciju je poštovala, ali i stvarala novu: Elizabeta II je 4 puta prekršila OVA stroga kraljevska pravila

Na pomen Velike Britanije i kraljvestva, jedna od glavnih asocijacija su stroga pravila koja članovi porodice moraju da poštuju.

foto: PAUL VICENTE / AFP / Profimedia

Mnogi od nas su zamišljali život kao princeza ili princ, a pravo je pitanje da li bismo bili srećni i nosili svu tu odgovornost i poštovali pravila. Kraljevske porodice ne žive baš kao u bajkama i postoje brojni svakodnevni protokoli koji ne smeju da se prekrše.

 

Poznato je da kraljica Elizabeta II poštovala tradiciju, međutim, čak je i ona morala nekoliko puta da napravi izuzetak i prekriši drevna pravila monarhije, kako bi išla u korak s vremenom.

Jedno od prvih pravila koje je prekršila bilo je 2003. kada je posetila princezu Sofi u bolnici nakon porođaja. Grofica od Veseksa je imala jako težak porođaj mesec dana pre termina i postojale su šanse čak i da izgubi život. Kraljica nije imala obuičaj da obilazi članove porodice u bolnici, ali je tada napravila izuzetak.

 

Nakon pogibije princeze Dajane, ona je sahranjena po svim pravilima i uz kraljevsku ceremoniju, iako više nije bila član kraljevske porodice. Međutim, kraljica je to ipak odobrila zbog želje javnosti, ali i zbog toga što je Dajana majka budućeg kralja.

 

foto: Reynaldo Paganelli / Sipa Press / Profimedia

I jedan od najvećih izuzetaka u monarhiji i u sedam decenija dugoj vladavini Elizabete II je svakako razvod braka i dopuštanje da se sklapa novi sa razvedenom osobom iako je tradicija izričito nalagala da je to nedopustivo.

 

Na taj način je kraljica dopustila svom sinu Čarlsu da ipak oženi Kamilu Parker, a kasnije je i princu Hariju bilo dopušteno da oženi Megan Markl, koja je takođe imala brak iza sebe.