Ako izuzmemo druženje i igru, za mnoge mališane ukusne poslastice su omiljeni deo rođendana
Rođendanske žurke uvek su pune izazova i trenutaka koji se pamte tokom celog života. Deca tada uživaju u svakom trenutku, a ono bez čega ni jedan važan trenutak ne može da prođe jeste torta.
Kako bi deca bila što zadovoljnija roditelji se trude da pripreme razne đakonije, a jedna od omiljenih nalazi se na štapiću. Da, ako ste pomislili na popse, u pravu ste.
Donosimo vam proveren, super recept za domaće popse koje ćete napraviti iz prve čak iako ih nikada do sada niste pravili.
Potrebno je:
- 300 g mlevenog keksa,
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika,
- 100 g rendane čokolade,
- malo seckanih žele bombona (ali i ne mora, ako ne volite),
- 150 g šećera u prahu,
- 125 g margarina,
- oko 1 dcl mlakog mleka
Za glazuru:
- oko 200 g čokolade,
- 2 kašičice masti (da, masti, jer tada čokolada neće ispucati),
- par kašika vode
Pored ovoga će vam još biti potrebno: štapići, ukrasne mrvice za dekoraciju, podloga obložena papirom za pečenje i parče debljeg stiropora.
Priprema:
U jednu posudu stavite sve navedene sastojke, osim onih za glazuru.
Napravite kompaktnu masu, koju ćete moći oblikovati rukama u lepe kuglice. Kada formirate kugle, ostavite ih na pola sata u frižider, da se malo stegnu.
U šerpu stavite čokoladu, vodu i mast i sve na tihoj vatri rastopite. Sada svaki štapić umočite u glazuru i zatim u kuglu. Zatim celu kuglu umočite u čokoladu i držite nekoliko sekundi izvrnuto da se višak ocedi.
Zabodite štapić na stiropor i pospite dekorativnim mrvicama. I tako redom. Ako vam se glazura stvrdne, slobodno je još jednom stavite na šporet da se otopi.