Spoj čokolade i pomorandže jedan je od omiljenih ukusa u hladnijim mesecima, a ova torta je pravi klasik
Pomorandže slatkišima daju savršenu mešavinu slatkog i kiselog ukusa, a najbolje se slažu sa čokoladnim biskvitima i filovima.
Zato obavezno probajte svačiju omiljenu tortu od pomorandži i ubrzo će postati i vaš najdraži jesenji i zimski slatkiš.
Sastojci
Za kore:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 kašike kakao-praha
- prstohvat soli
Za fil:
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 200 grama stonog margarina
- rendana kora jedne pomorandže
- 4 kašike šećera
- 700 mililitara mleka
- 150 grama crne čokolade
Za preliv:
- sok dve pomorandže
- 3 kašike džema od pomorandže
Za čokoladni ganaš:
- 280 mililitara slatke pavlake
- 150 grama crne čokolade
Priprema
Dobro umutiti belanca, s prstohvatom soli, pa postepeno uz neprestano mućenje dodavati šećer i, na kraju, žumanca. Zatim postepeno dodavati suve sastojke, odnosno prethodno pomešano brašno s praškom za pecivo i kakaoom.
Sipati u posudu za pečenje koja je prethodno obložena pek-papirom, pa peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se prohladi, preseći na dve ili tri kore, u zavisnosti od toga koliko poraste biskvit.
Skuvati puding prema uputstvu na kesici, pa dok je još vruće dodati izlomljenu čokoladu da se topi. Nakon što se prohladi, dodati umućen margarin i rendanu koru pomorandže.
Za preliv pomešati sok od pomorandži sa džemom i dobro razmutiti.
Na prvu koru sipati polovinu od pripremljenog preliva ravnomerno, pa namazati fil. Preklopiti drugom korom, sipati preko nje preliv, pa namazati preostali fil i tako sve dok ne potrošite materijal ako imate više od dve kore.
Za ganaš, istopite izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte tortu ravnomerno.
Dekorišite rendanom korom pomorandže ili seckanim pomorandžama.