istina ili mit?

Mislimo da je dobra za apetit, a zapravo grešimo: Evo kako čašica rakije pre obroka deluje na naš organizam?

Naši preci su često znali da kažu da čašica dobre domaće rakije predstavlja svojevrsni lek

foto: Shutterstock / Dejan82

Balkanski narodi godinama unazad veruju da jedna čašica domaće rakije pre obroka poboljšava apetit.

 

Godinama unazad glavno posluženje na domaćinskim trpezama predstavlja kafa, rakija i meze, a da li je zaista zdravo na prazan stomak popiti ovu vrstu alkohola?

 

 

Kako smatraju stručnjaci, taj običaj je zapravo potpuno pogrešan. Ako popijete čašicu ili dve rakije pre jela to vam zapravo neće otvoriti apetit, već će učiniti potpuno suprotno.

 

Hrana će dobiti drugačiji ukus i vaši želudačni sokovi će biti potpuno izmenjeni. Kod mnogih ljudi javlja se osećaj pečenja u stomaku i ustima.

 

foto: Shutterstock / YARUNIV Studio

 

Zbog toga hrana može imati drugačiji ukus. Osim toga, alkohol loše utiče na probavu, pa mnogi mogu osetiti neprijatan bol u želudcu. 

 

Ipak,  ako se umesto rakije odlučite za neki gorki liker, koji ćete popiti u više malih gutljaja, to vam može pomoći da podstaknete želiudac na lučenje želudačnih sokova.

 

Ovo je mnogo bolja varijanta od jake rakije, a najbolje ako imate pripremljeni na primer domaći liker od oraha, čuvenu orahovaču ili višnjevaču.