nema dokaza

Ovi napici od oraha ne popravljaju krvnu sliku, potenciju, stanje štitne žlezde...

0

Postoji mnogo preporuka o korišćenju oraha kao narodnog leka, ali ove nemaju medicinsko utemeljenje

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na internetu se može naći mnogo recepata za domaće napitke koji su navodno narodni lekovi protiv mnogih boljki, a u velikom broju njih zastupljeni su orasi.

 

 

Šta je istina? 

 

Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama, neophodnim za zdravo funkcionisanje mozga i nervnog sistema. Kaloričan je, zbog čega se ne savetuje da ga jedete ako pokušavate da smršate, ali samo šaka oraha kao brza grickalica daće vam mnogo energije. Sadrži vitamine B grupe, C, E, P i K, kao i gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, kalcijum i jod. Šaka oraha daće vam 14 odsto dnevne preporučene doze magnezijuma, kao i deset odsto potrebne doze gvožđa.

 

Iako su orasi veoma korisni po zdravlje, nije naučno dokazano da napici koji se od njih prave mogu da poboljšaju zdravstvene probleme.

 

Ni slučajno ih ne primenjujte ukoliko se niste konsultovali sa svojim lekarom, koji je najupućeniji u vaše stanje i ne koristite ih kao zamenu za terapiju koju je propisao lekar.

 

U pitanju su sledeći recepti.

 

Orasi za potenciju

 

U narodu je popularno verovanje da orasi u medu pospešuju potenciju. Pomešajte mlevene orahe i kestenov med u jednakim količinama, i konzumirajte tri kašike tri puta na dan. Trebalo bi da ovaj narodni lek koristite najmanje tri nedelje da biste osetili efekte.

 

Orasi protiv anemije

 

Pomešajte u jednakoj količini mlevene orahe, cvetni med i začinite limunovim sokom. Uzimajte po jednu kašičicu četiri puta dnevno.

 

Čaj od listova oraha

 

Popularni čaj se preporučuje za jačanje organizma i "čišćenje" krvi. Ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, i koristan je kod problema sa respiratornim ili sistemom za varenje

.

Suvo lišće oraha prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji desetak minuta, i pijte dve šolje dnevno. Ovaj čaj možete koristiti i za umivanje jer umiruje procese upale na koži.

 

Orasi za štitnu žlezdu 

 

U jednakom omeru pomešajte mlevene zelene orahe (veličine lešnjaka), s medom. Ostavite na tamnom mestu 30 dana. Uzimajte jednu čajnu kašičicu dnevno.

 

 

makonda-tracker