bolja od čizkejka

Ne postoji kremastija, a uvek uspeva: Čokoladna MUS-TORTA gotova za tili čas (RECEPT)

Ako vam treba proveren recept za čokoladnu torticu koja miluje nepca, ovaj će vam se sigurno dopasti.

foto: July Prokopiv/Shutterstock

Ukoliko volite mus, naročito čokoladni, torta sa filom od musa biće baš po vašem ukusu!


Ova jednostavna poslastica s kojom je nemoguće pogrešiti u svojoj podlozi ima samo dva sastojka, koji treba samo kratko da se zapeku, a fil se topi u ustima.

 

Sastojci


Za koru:

 

  • 130 grama keksa po želji (najbolje čokoladnog)
  • 80 grama otopljenog putera

 

Za mus:

 

  • 180 grama čokolade za kuvanje
  • 130 grama šećera
  • 2 jajeta
  • 30 grama čokolade s većim udelom kakaoa
  • 250 mililitara mleka
  • 350 mililitara slatke pavlake
  • 10 grama želatina
  • 1 kašičica arome vanile
  • prstohvat soli

 

Priprema


Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni i obložiti kalup pek-papirom.


Keks samleti u aparatu ili staviti u kesu i dobro ulupati čekićem kako bi se lepo usitnio, pa pomešati s puterom. Kad se dobije homogena smesa, utisnuti u kalup i lepo poravnati. Staviti u rernu na 7-8 minuta, pa izvaditi i ostaviti da se gladi.


Sipati mleko i dodati mu želatin, pa ostaviti desetak minuta da nabubri. Zatim to zagrejati na pari (staviti šerpu u neku veću u kojoj ključa voda), pa dodati 50 grama šećera, čokoladu izlomljenu na manje komade i žumanca. Sve vreme mešati dok se čokolada ne otopi i dok se ne dobije glatka masa.


Potom skloniti s vatre i ostaviti da se hladi (uz povremeno mešanje).


Dok se to hladi, umutiti slatku pavlaku. Odvojeno umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg, pa dodati preostali šećer i nastaviti s mućenjem još nekoliko minuta. Zatim preliti belanca u čokoladnu smesu, pažljivo mešajući, a kad se sjedini dodati kašikom i umućenu slatku pavlaku, pa oprezno promešati.


To staviti preko kore i odložiti u frižider na nekoliko sati.


Dekorisati po želji, najbolje mlevenim orasima ili bademima i rendanom crnom čokoladom.