Bliži se vreme spremanja zimnice, a miris paprike se već uveliko oseća iz nekih domova.
Nijedna zima ne može da prođe bez ajvara, a one najvrednije domaćice su već počele sa laganim pripremama. Ljubitelji paprike jedva čekaju taj period, međutim proces pravljenja samog ajvara može biti komplikovaniji zbog skidanja kožice sa paprike.
Uvek je dobro kad možemo da olakšamo sebi, a mali kućni trikovi su poželjni naročito u situacijama kad ne postoji klasično rešenje koje nam je poznato godinama.
Kako da najlakše moguće oljuštite papriku i spremite za ajvar?
Tajna je u jednostavnom triku. Potrebno je da tek ispečene paprike pokrijete ili vežete u najlonsku kesu. Možete i da ih ubacite u duboku činiju i prekrijete plastičnom folijom ili poklopcem.
Paprike će ispustiti višak tečnosti i pare, što omekšava kožicu i omogućava vam da je ogulite bez muke. Možete ih guliti prstima ili papirnatim kuhinjskim ubrusom ako se brinete da će vam na koži ostati mrlje. Ako želite zadržati aromu dima, paprike gulite u posudi u koju ste sipali vodu.
Obratite pažnju da paprike ne držite dugo zatvorene već samo onoliko koliko je potrebno da se malo ohlade kako se ne biste ispekli, to je otprilike oko 15 minuta za manje količine i oko pola sata za veće.