Jednostavniji recept od ovoga ne postoji i nema šanse da vam ne uspeju
Ljubitelji testa dobro znaju da nema ništa lepše nego kada se kroz kuću proširi miris sveže pečenih uštipka, krofni, mekika.
Ukoliko ste i vi jedan od njih ovo je idealna prilka da isprobate recept koji se u domovima naših baka pravio godinama, a onda su ih od njih naučile naše majke, koje su ih prenele i na mlađe generacije.
Za prirpemu najukusnijih uštipaka vam nije potrebno predznanje, a rezultat će vas toliko oduševiti da ćete poželeti da ih pravite svakih nekoliko dana.
Evo šta vam je potrebno:
- 300 ml tople vode
- pola kockice kvasca
- oko pola kg brašna
- 1 jaje
Priprema:
U posudu stavite toplu vodu, pa u nju izmrvite kvasac, a nakon toga mutilicom umutite tako da se kvasac lepo rastvori. Zatim dodajte jednu malu kašičicu šećera kako bi kvasac krenuo da fermentiše.
Nakon minut, dva dodajte brašno u koje ste stavili malo soli, pa dodajte jaje. Prvo mutite žicom, a onda kašikom kako biste razbili sve grumuljice. Potrebno je testo ne samo mutiti već ga bućkati, kako bi se napunilo vazduhom, koji će kasnije doprineti tome da testo bude šupljikavo.
Tačna mera brašna se ne može reći, jer svako brašno je drugačije, ali gustina testa treba da bude osrednja. Ono treba da bude gušće od testa za palčinke, ali ne gusto kao za krofne. I važno je da klizi sa kašike.
Nakon što ste izmućkali brašno, ostavite 10 do 15 minuta da malo naraste, a onda ga opet izbućkajte i kašikom jedan po jedan uštipak spuštajte u vruće ulje.
Pržite mekike po nekoliko minuta sa obe strane, a onda ih izvadite na ubrus. Nakon par minuta poslužite. Ovako spremljeni uštipci mogu se jesti i sa slanim i sa slatkim prilogom. Najukusniji su sa sirom ili domaćim džemom od kajsija.