Nema ništa lepše nego kad kuća zamiriše na sveže kuvani fil od vanile, a nepca osete savršen spoj kremaste teksture i hrskavog testa
Princes krofne važe za jedan od najlepših domaćih kolača. Rado ga jedu i deca i odrasli, a ono što je kod njih posebno jeste kremasta tekstura fila od vanile iskombinovana sa ukusnim testom koje je šupljikavo i hrskavo.
Kada ih zagrizete osetićete simfoniju ukusa, pa će vam biti veoma teško da nakon samo jedne stanete. Nestaće sa tanjira mnogo brže nego što ste ih napravili, a onda će vaši ukućani tražiti iznova i iznova da ih pravite.
Evo šta je potrebno za najleopše prines krofne.
Sastojci:
Testo:
- 2 čaše vode
- 140 g ulja
- 220 g mekog brašna
- 6 jaja
Fil:
- 800 g mleka
- 8 kašika šećera
- 3 pudinga od vanile
- 100 g putera
- 1 kesica šlaga
Priprema:
U šepru staviti vodu da provri, pa lagano izmešati i dodati ulje i 220 g mekog brašna, pa skinuti sa vatre. Ostaviti da se testo ohladi, a zatim uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. Kada se formira glatko testo kašičicom vaditi krofne veličine manjeg oraha i ređati u podmazan pleh. Između krofni treba da bude dosta razmaka jer će one tokom pečenja porasti.
Krofne se brzo ispeku, dovoljno im je između 15 i 20 minuta. Izvadite ih iz pleha i ostavite da se ohlade, a onda ih presecite na pola i filujte.
Fil:
800 g mleka prokuvati sa 8 kašika šećera i dodati puding od vanile. Mešati dok se ne dobije lepa kremasta smesa, a onda skinuti sa vatre. Nakon što se prohladi dodati umućen puter. Umutiti šlag pa sve sjediniti.
Filovati krofne, a nakon toga posuti sa malo prah šećera.