Ukoliko stalno odlažete pripremu krofni zbog prženja u dubokom ulju, ovaj recept će vam biti od koristi
Sočne, mekane i izdašne – krofne spadaju u omiljena domaća peciva.
Pored toga što većini bude uspomene na jutra kod bake i miris domaćinstva, one su zasitne, jednostavne za pripremu i savršen način da započnemo dan.
Međutim, zbog previše ulja koje se koristi pri prženju u tiganju mnogi ih izbegavaju, a ako se odlučite za krofne iz rerne, nema razloga da ih ne napravite već danas.
Sastojci:
(za dva pleha)
- 1 kesica suvog kvasca
- 700-900 grama brašna
- 4 jajeta
- 300 mililitara jogurta
- 200 mililitara vode
- 150 grama šećera
- 100 grama šećera za posipanje
- cimet po ukusu
- 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)
Priprema
U mlakoj vodi razmutite kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Posle pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.
Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premesite, pa razvucite testo na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.
Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.