Ako želite da probate neko novo pecivo, ova varijanta punjenih domaćih uštipaka iz rerne sigurno će vas oduševiti
Ukusni, izdašni i zasitni uštipci iz rerne koji se pripremaju bez ulja idealno su rešenje za doručak ili večeru. Ukoliko volite beli i mladi luk, ovo slasno pecivo pikantnog ukusa garantovano će vam se dopasti, a njegovo punjenje je jednostavno neodoljivo!
Sastojci (za 16 kuglica)
Za kuglice:
- 250 grama brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 120 mililitara toplog mleka
- 1 jaje
- malo seckanog mladog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 3 kašike neslanog putera
Za punjenje:
- sir po ukusu (idealno mocarela)
- so, biber i peršun po ukusu
Za preliv:
- otopljeni puter
- jaje
- rendani parmezan
Priprema
Umutiti kvasac u malo mlake vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati toplo (ne vruće!) mleko, brašno, šećer, jaje, iseckan mladi luk, so, pa zamesiti. Potom dodajte i beli luk u granulama, pa i puter i nastavite da mesite dok ne dobijete fino glatko testo.
Pokrijte i ostavite da odstoji 90 minuta.
Pripremite sir kojim ćete puniti loptice, iseckajte po potrebi, dodajte začine.
Premesite nadošlo testo, pa ga razvucite na pobrašnjenoj površini. Podelite loptu od testa na delove trouglastog oblika. Uzmite jedan deo, premesite ga i spljeskajte da dobijete oblik "pljeskavice", pa u sredinu stavite začinjen sir i oblikujte loptice. Ponavljajte dok ne utrošite materijal.
Poređajte po plehu za pečenje, koji je prethodno obložen pek-papirom ili podmazan, pa pokrijte da odstoji još pola sata.
Zatim dobro umutite jaje, premažite loptice njim i pospite parmezanom.
Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pogledajte pripremu.