Gibanice su uvek najprovereniji recept ukoliko želite da oduševite svoje ukućane, a i dobijete izdašan obrok.
Klasične gibanice su večne. Koliko god izmišljali nove recepte, ipak se uvek vratimo starom dobrom trendu.
Možda smo i zaboravili ukus ovog specijaliteta koji nas vraća u detinjstvo i bezbrižne dane. Napravite pravu srpsku gibanicu po originalnom receptu i uživajte u njenom očaravajućem ukusu.
Sastojci:
- 1kg kore za pitu
- 1kg kiseli sir
- 2dl mleko (ako je neki suvlji sir)
- 6 jaja
- 2dl gazirana voda
- 2dl ulje
- so po ukusu
Priprema:
Pomešajet mleko, so, žumanca, ulje i kiselu vodu. Belanca umutite u čvrstu penu sa malo soli i dodajte u sir. Jednu šerpu namažite uljem i obložite korama tako da vise i sa strane. Svaku koru zgužvajte i umočite u fil sa sirom i jajima. Natopljene kore ređajte u šerpu i pazite da ne budu previše blizu jedna druge da se ne bi naotopile filom.
Kad popunite šerpu, delove kora koji vise sa strane preklopite unutra i prekrijte gibanicu jednom korom preko. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko sat vremena. Kad isključite rernu ostavite još oko 15 minuta da odstoji tako.
Gibanicu secite kao tortu i služite je uz jogurt ili kiselo mleko, zavisno od ukusa.