icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

PRSTE DA POLIŽEŠ

Prave vojvođanske! Knedle sa šljivama po ovom receptu će vas vratiti u detinjstvo i zauvek osvojiti ukusom i mekoćom

Podeli:

Originalni vojvođanski recept koji će vas vratiti u detinjstvo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Knedle sa šljivama ili gomboce, ako tako više volite da ih zovete, svi pamtimo kao ukusnu poslasticu koju smo obožavali u detinjstvu, a i sad.

 

Po najstarijem receptu, baš onako kako su pravile naše bake i mame, potrudite se i vi da obradujete svoje ukućane ovim jednostavnim, a preukusnim kolačem. Sve što vam je potrebno jeste malo ljubavi i vremena.

Sastojci:

 

  • 300 g kuvanog belog krompira
  • 1 zumance
  • malo soli
  • nekoliko kasika ulja
  • oko 100 g ostrog brasna
  • po potrebi ulje
  • po zelji mrvice od starog hleba

 

Priprema:

 

Skuvajte oko 500 grama krompira u ljusci, nakon toga ga oljuštite, pa ispasirajte u pire. U pire dodajte žumance, ulje i so, pa polako brašno da biste umesili mekano i lepljivo testo. Obratite pažnju na to da testo ne sme biti nikako tvrdo.

 

U međuvremenu spremite šljive, operite ih i prosušite. Pobrašnjenim rukama otkidajte loptice testa i u sredinu stavite šljivu. Za to vreme spremite vodu koja će da ključa, pa u nju spuištajte knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Zatim propržite prezle od starog hleba i svaku knedlu pospite. Tako spremne knedle stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni na 5 minuta i nakon toga vaša poslastica je spremna za posluženje.

 

 

Inicijalizacija u toku...