U vreme posta često nam nedostaju ideje za ukusna i hranljiva jela, a ovo su neka od njih
Mnogi ljudi žive u zabludi da posna jela ne mogu ujedno biti i ukusna. Već pri prvoj pomisli na ribu iz konzerve, neukusne paštete i tome slično izgubite apetit.
Ipak, to ne mora biti tako. Ukoliko postite ovo su ideje za ukusne obroke u kojima će uživati cela porodica.
Kada ih jednom probate pravićete ih čak i kada nije vreme posta.
Pasulj prebranac na hilandarski način
Kada kuvate pasulj, bilo da je posni ili mrsni, potrebno je uveče ga potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji do ujutru kako bi nabubrio i brže se skuvao.
Ujutro, nabrekla zrna procedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom. Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu.
U lonac sipajte krupno isečen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (može i bez ulja). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom.
Pri kraju kuvanja, stavite dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.
Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.
Posna sarma od kiselog ili slatkog kupusa
Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.
Sastojci:
- veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
- 100 g seckanih oraha
- 1 krompir
- manja glavica luka
- glavica belog luka
- kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 kašičice bibera
- kašičica morske soli
- 2 kašike hladno ceđenog ulja
- 2 dl paradajz soka
- 2 dl vode
- 100 g skuvanog integralnog pirinča
- 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
- 2-3 lista lovora
- 3 šargarepe srednje veličine
- 1 veći koren paškanata
- 1 veći koren peršuna
- veza peršuna
- 1 srednji celer
Priprema:
Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta.
Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.
Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju.
Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra.
Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.
Zapečeni bećarac sa lukom, paprikom i paradajzom
Sastojci:
- 1 kg iseckane ribe
- 3 glavice crnog luka
- 300 gr iseckane paprike
- 300 gr kuvanog paradajza
- malo ulja
- sušeni biljni začin
- so i biber
Priprema:
Ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peći u vrućoj rerni. Kada je polupečena dodati iseckano povrće, preliti kuvanim paradajzom, začiniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapeče. Služiti vruće.