oprezno

Nije važno samo koliko, već i kada jedete SLADOLED: Evo šta vam se može desiti ako ga svakog dana konzumirate

Omiljena letnja poslastica ima različite uticaje na naš organizam, a svakodnevna konzumacija može da bude štetna po zdravlje

foto: Shutterstock / Ivanko80

Sladoled je jedan od omiljenih letnjih slatkiša, a mnogi ga jedu svakog dana. On se danas pravi u mnogo različitih ukusa, oblika, boja, pa ne iznenađuje što nam gotovo nikada ne može dosaditi.

 

Ipak, stručnjaci kažu da preterana konzumacija ove poslastice može da ima i dobre i loše efekte po naše zdravlje. Evo o čemu je reč.

 

 

Sladoled može da pomogne u izgradnji mišića

 

- Šećeri u sladoledu pomažu u izgradnji mišića i sprečavaju razgradnju proteina podsticanjem insulina na veliki skok -  kaže trener slavnih i nutricionista Džej Kardielo za Men’s Journal.

 

On savetuje da se sladoled jede do dva sata nakon treninga.

 

Hirurg dr Kristi Fan veruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vežbanja, ali upozorava:

 

- Ključno pitanje je koliko ste naporno vežbali? Ako ne vežbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu - upozora ona.

 

foto: NDAB Creativity/Shutterstock

 

Sladoled pred spavanje? 

 

Oni ljudi koji obožavaju da jedu sladoled često znaju da kažu kako im on pomaže da se umire i brže zaspu, ali stručnjaci kažu da je to besmislica.

 

Ključna studija objavljena u časopisu Journal of Sleep Medicine kaže da je konzumacija hrane sa malo vlakana i puno zasićenih masti povezana sa slabijim snom i noćnim nemirom.

 

Mnogo bolja varijanta od sladoleda pred spavanje je neka voćka, na primer banana. Ona obiluje magnezijumom, a dobor je poznato da ovaj mineral poboljšava san.

 

 

Prouzrokuje razdražljivost?

 

Hrana sa visokim udelom masti i šećera, poput sladoleda, štetna je za mozak.

 

Više studija otkrilo je korelaciju između ishrane sa visokim udelom rafinisanih šećera i oslabljene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, piše dr Eva Selub na harvardskom blogu o zdravlju.