topi se u ustima

2 sastojka & 10 minuta za hladno i kremasto zadovoljstvo: Superbrzi ČOKOLADNI MUS koji ćete praviti celo leto

Jeftina poslastica koja će vas osvežiti i zasladiti za tili čas!

foto: Spice Bangla/Youtube Printscreen

Francuski mus jedna je od omiljenih poslastica na svetu, i to ne bez razloga!


Svačiji omiljeni slatkiš vrsnih francuskih poslastičara jedno je od pravih čuda u kuhinji ove zemlje. Decenijama se mus pravio i modifikovao dok nije dostigao savršenstvo, pre nego što je stigao u Ameriku krajem 18. veka, a u narednim decenijama je stekao još veću popularnost.


Bez obzira na to jede li se hladan ili topao, on predstavlja savršen spoj bogatog i punog ukusa i vazdušaste teksture, uz jedva primetne mehuriće u svojoj osnovi, koja kao da miluje nepca pri svakom zalogaju.

 

U letnjim mesecima obično se bira hladan, a za njega vam ne treba ni previše sastojaka — najjednostavniji se pravi od svega dva!

 

Sastojci:

 


Priprema


Iseckajte čokoladu na male delove, pa je otopite na pari u 100 mililitara mleka. Kad se u potpunosti otopi, ostavite da se hladi oko 5-10- minuta. Za to vreme, umutite preostalih 300 mililitara šlaga, pa uz neprestano mešanje, sipajte ohlađenu otopljenu čokoladu, ali postepeno — kašiku po kašiku, uz obavezno mućenje.


Kada bude dovoljno čvrste konzistencije, sipajte u čaše za serviranje, pa stavite u frižider na najmanje 2-3 sata.


Služite sa čokoladnim ili šarenim mrvicama, sezonskim voćem, rendanom belom čokoladom, orašastim plodovima...