Podseća na đuveč, ali je možda još slasniji zbog više povrća bogatog vodom
Ratatuj je specijalitet od povrća koji potiče iz francuske Provanse, a može da se služi na više načina: kao predjelo, glavno jelo, toplo ili hladno!
Najbolje od svega je što ovo jelo bude još ukusnije kada odstoji dan ili dva, pa ga možete spremiti za više dana.
U njegov sastav obavezno ulaze patlidžan, tikvice i paprike, kao i paradajz, dok luk nije zastupljen u svim receptima. Najvažnije je koristiti začinsko bilje, u kom se i krije tajna savršeno ukusnog ratatuja, dragulja francuske kuhinje.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 2 tikvice
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 50 mililitara maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- provansalska mešavina začina (ruzmarin, majčina dušica, mlevena paprika, kurkuma, bosiljak, slačica, peršun, čubar, timijan, lovorov list...)
opciono:
- sok od paradajza
- kačkavalj u listićima
Priprema
Prodinstajte luk na malo ulja, pa mu dodajte patlidžan i tikvice sečene na tanke kolutove ili na kockice. Nakon 15-minutnog dinstanja, dodajte paprike isečene na trake, pa ostavite da se krčka još 10 minuta. Potom dodjate i paradajz, prethodno oljušten i isečen na manje kocke, pa dinstajte još 10 minuta.
Zatim dodajte začine, pa dobro promešajte i prespite u pleh za pečenje.
Dodajte ulje po potrebi, pa pecite oko 15 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
Budući da jelo treba da bude sočno, ako vidite da voda brzo nestaje dodajte malo soka od paradajza. Kad bude pri kraju, možete (ali ne morate) posuti listićima kačkavalja.