Obrok-salata od tunjevine i sirovih tikvica gotova za tili čas
Tikvice su ovih dana su na svakom koraku, a mogu se pripremiti na bezbroj načina.
- Šta sve sadrže i u čemu pomažu tikvice?
One obiluju vitaminima: sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!
Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak. Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.
Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.
Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.
Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.
Možete je pohovati, pržiti, peći, a poneko je jede čak i presnu!
- Da li tikvice smeju da se jedu sirove?
Apsolutno da! Postoji veliki broj salata u čiji sastav ulaze presne tikvice jer kada nisu termički obrađene, one zadržavaju ogromnu količinu hranljivih materija. Imajte u vidu da ni s njima ne treba preterivati jer mogu da izazovu dijareju, nadimanje i nadutost ako se konzumiraju prekomerno. Međuti, nekoliko tikvica u salati za celu porodicu biće vrlo korisno i ukusno!
Obrok-salata od sirovih tikvica
Sastojci:
- 3 tikvice srednje veličine
- konzerva tunjevine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- mirođija, peršun, so i biber po ukusu
- 1 kašika senfa
- 2 kaike sirćeta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika mlevene paprike
Priprema
Tikvice dobro operite, pa isecite na kolutove i ubacite u kesu za pečenje. Potom u kesu dodajte iseckan tunjevinu bez ulja, crni luk, začine, senf i šećer, pa zatvorite kesu i sve dobro protresite kako bi se sjedinilo.
Potom stavite u frižider da se dobro ohladi.