rashlađuje

Kremasta, osvežavajuća, neodoljiva! LEDENO NEBO, letnja torta gotova za tili čas (RECEPT)

Ova poslastica pravo je slatko zadovoljstvo koje se topi u ustima.

foto: Shutterstock

Ledeno nebo, stara i izdašna torta, idealno je hladno osveženje za vrele letnje dane.


Pravi se vrlo jednostavno i za kratko vreme, a ako volite torte s mnogo jaja, ova će vas oduševiti.


Sastojci


Za koru:

 

  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 200 mililitara mleka

 

Za fil:

 

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 700 mililitara mleka
  • 250 grama stonog margarina na sobnoj temperaturi
  • 2 kesice šlaga

 

foto: All For You/Shutterstock

Priprema


Belanca umutiti u čvrst sneg, pa im dodati šećer i nastaviti mućenje uz postepeno dodavanje brašna.


Uliti u kalup, podmazan ili obložen pek-papirom, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 150 stepeni. Skuvati 200 mililitara mleka, pa time preliti biskvit dok je još vruć.


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom, pa odvojiti malo mleka od pripremljenih 700 mililitara i to dodati smesi. Zatim umešati brašno, postepeno da se ne bi formirale grudvice. Smesu zatim skuvati u preostalom mleku, pa ohladiti i u sve umešati margarin.


Kad je biskvit hladan, premazati ga filom, pa preko svega namazati šlag.
Dekorisati po ukusu i ostaviti da odstoji u frižideru.