razrešenje misterije

Žudeo je da zna gde da mu zapali sveću: Kako je Vlasta Velisavljević pronašao grobnicu Đuze Stojiljkovića

Malo je poznato da je jedan od omiljenih glumaca na našim prostorima kremiran pod velom misterije i da ni najbliži prijatelji nisu znali gde počiva njegova urna

foto: Damir Dervišagić

Legendarni Vlastimir Đuza Stojiljković obeležio je svojim talentom viša faza jugoslovenskog i srpskog filma, televizije i pozorišta i spada u omiljene i najcenjenije umetnike druge polovine 20. i početka 21. veka.


Slavni Đuza bio je čovek kog su obožavali i publika i kolege, pa je mnogima teško palo što dugo nisu znali gde je on sahranjen.


Kako su pisali mediji pre nekoliko godina, nakon glumčeve smrti 17. juna 2015. godine u Beogradu, njegova supruga Dušanka Stojiljković odlučila je da urnu s pepelom položi u grobnicu sa ostacima svojih roditelja Živka i Vere Vranjanac.

 

Đuzin prijatelj s klase, kolega i imenjak Vlastimir Vlasta Velisavljević nije prisustvovao ni kremaciji ni polaganju urne, a sasvim slučajno je saznao gde počivaju Đuzini ostaci.

 

foto: Dragana Udovičić

Niko nije znao gde je sahranjen, ali saznalo se. Jedan električar iz Ateljea pratio je Dušanku kad mu je davala 40 dana. Sedeo je pred njenom kućom i čekao da ona krene na groblje. Sad znamo gde je i mogu da odem da mu upalim sveću — rekao je Vlasta pre nekoliko godina za Kurir.


On je istakao i da čuvenog glumca pred kraj života prijatelji nisu obilazili jer njegova supruga to nije želela.

 

foto: Marina Lopačić Za Kurir

Obilazio sam ga. Dušanka je zabranila svima da ga posećuju, ali meni nije mogla. Rekao sam onom upravniku: "Nemojte da se šalite, ko meni može da zabrani da vidim Đuzu". Kaže on da su se oni tako sporazumeli s familijom — ispričao je Vlasta tom prilikom.