svaki zalogaj je kao magija

Bez masnoće i pohovanja, a vrlo zasitno: Najukusnije JELO OD TIKVICA kom ćete se vraćati celog leta (RECEPT)

Ako obožavate musaku, ova zdravija varijanta sigurno će vam se dopasti

foto: nada54/Shutterstock

Iako je i to dopušteno, tikvice se obično ne jedu presne, a mogu da se kuvaju, prže, pohuju, peku, griluju... baš sve što vam padne na pamet!


Verovali ili ne, 100 grama tikvica ima svega 16 kalorija, a one obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini...


Obično se pripremaju pohovane, što nije najzdravije rešenje, a ako želite da uživate u njihovom ukusu i blagodetima, obavezno probajte ovu zdravu musaku od tikvica.

 

Sastojci:

 

  • kilogram tikvica
  • 400 grama mlevene svinjetine
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber, suvi začin, mlevena paprika po ukusu

 

Za bešamel sos:

 

  • 350 mililitara mleka
  • 2,5 kašike putera
  • 2 kašike brašna

 

Za preliv:

 

  • 200 mililitara mleka
  • 4 jaja

 

Za posipanje:

 

  • kačkavalj

 

foto: Shutterstock

Priprema


Tikvice oljuštite, dobro operite, pa isecite na kolutove.
Iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih prodinstajte. Kad luk bude staklast, dodajte meso i pržite dok ne pobeli sa svih strana.


Potom otopite puter, pa dodajte brašno i ugrejte dok ne pobeli, pa nalijte mleko postepeno, uz mešanje i polako razređujte sos. Tada dodajte suvi začin.


Posudu za pečenje namažite puterom, pa ređajte tikvice-mleveno meso-tikvice, sve dok ne utrošite materijal, a trebalo bi da završite tikvicama.


Potom sve prelijte bešamel sosom, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta. Zatim umutite jaja i mleko, prelijte time musaku i pecite oko 30 minuta.


Kad bude pri kraju, pospite rendanim kačkavaljem.