Kolači su neodoljiva poslastica bilo kad i bilo gde, a najviše volimo one čokoladne, kremaste, koji se tope u ustima.
Recept za švedski lepljivi kolač vas vodi u svet čokoladne magije i zasigurno ćete ga praviti češće nego što mislite.
Naročito deca obožavaju ovakve poslastice, a osim što je fantastičnog ukusa, ovaj kolač je i odlična užina za vaše mališane.
Sastojci:
- 3 jaja
- 200g šećera
- vanilin šećer
- 100g maslaca
- 150g čokolade
- 80g brašna
- prašak za pecivo
Priprema:
Mutite za početak jaja, šećer i vanilin šećer sve dok ne dobijete penastu smesu, otprilike dva do tri minuta. U istopljeni maslac dodajte iseckanu čokoladu i promešajte dok se sve ne sjedini. Tu smesu sipajte u jaja i sve ponovo mutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i opet sve promešajte. Sipajte u kalup dimenzija 20 x 20 cm obložen papirom za pečenje i pecite tačno 18 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C.
Ne plašite se ako vam nakon tih 18 minuta smesa izgleda tečno i nepečeno, baš tako i treba da izgleda i ni slučajno ne pecite duže. Kolač pecite na nižoj rešetki, a pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a posle možete dodatno ostaviti u frižider. Po želji možete dodati slatku pavlaku i neko bobičasto voće da ukrasite svoju poslasticu.