Ako vam je potrebna lagana poslastica koja oduševljava ukusom, obavezno probajte neku od ovih
U susret Petrovskom postu, koji počinje uskoro, predstavljamo vam recepte za bogate i ukusne torte za koje vam nisu potrebne namirnice životinjskog porekla.
Lako se pripremaju, vrlo su izdašne, a ukus im je božanstven.
Torta od jagoda
Sastojci:
- dva pakovanja keksa + 150 g za fil
- 3 pudinga od vanile
- 1 margarin
- 500 g banana
- sok on pomorandže
- 750 ml gustog soka od jagode
- 500 g zaleđenih jagoda
- 3 pudinga od jagode
Priprema
Na tacnu na kojoj ste želeli da slažete tortu prvo na dno stavite plazma keks natopljen u sok od pomorandže. Kada ih poslažete vreme je da pripremate filove.
Skuvajte puding od vanile u 750 ml vode. Dok se puding kuva potrebno je da umutite margarin u koji ćete dodati puding kada se ohladi. Zatim u taj žuti fil dodajte 150 g nadrobljene plazme i 500 g seckanih banana.
Zatim je potrebno da u 750 ml gustog soka od jagode koji je potrebno da provri dodate zaleđene jagode, kako bi se malo prokuvale, ali ne mnogo, pa nakon toga dodajte i pudinge od jagode koje ste prethodno razmutili u malo vode i sve to kuvati dok se ne zgusne.
Vreme je da spakujete tortu po principu keks-žuti fil s bananama-fil od jagoda.
Nakon toga možete tortu našarati posnim šlagom.
Torta od gotovih kora
Sastojci:
- 450 grama gotovih posnih kora za torte
- 4 kesice pudinga od vanile
- kesica vanilin šećera
- 1 l bademovog mleka
- 6-7 kašika šećera
- 100 g posne crne čokolade
- 100 g margarina
Priprema
Stavite 800 ml bademovog mleka da se kuva. Za to vreme pomešajte 6-7 kašika šećera, 1 kesicu vanil šećera i 4 kesice pudinga od vanile sa 200 ml bademovog mleka.
Premažite otopljenom čokoladom, čokoladnim kremom ili samo pospite kakaoom.
Popadijina torta
Sastojci
Kore:
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g meda
- 250 ml soka od pomorandže
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 g brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 750 g kesten pirea
- 50 g pekmeza od kajsije
- 200 g seckanih oraha
- 3 kašike ruma
Glazura:
- 200 g posne čokolade
- 1 kašika ulja
Pomešati sve potrebne sastojke za kore. U zagrejanoj rerni ispeći koru na 180 stepeni oko 40 min. Kada se ohladi koru podeliti na tri dela.
Fil: Sjediniti kesten pire, pekmez, rum i izmiksati pa dodati seckane orahe.
Ređati red kora, red fila a po vrhu prelijte glazuru...