njam njam

Čorbica, pa glavno jelo, a onda SAVRŠENA POSLASTICA: 3 ORIGINALNA recepta za kompletan ručak za CELU PORODICU

Zavrnite rukave i pripremite savršeno ukusne recepte za vaše ukućane oduševiti. 

foto: Shutterstock

 

Beli luk je jedan od sastojaka koji će se naći u ovoj čorbi, a zahvaljujući sastojcima koji se nalaze u njemu - garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo!

 

Utvrđeno je da on deluje i afrodizijački jer podstiče protok krvi u polne organe. Beli luk sadrži brojne minerale, pre svega fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar, a odličan je izvor i vitamina, na prvom mestu vitamina C i vitamina B6.

 

Sastojci:

 

  • 1 praziluk
  • 2 glavice crnog luka
  • pola kilograma krompira
  • malo putera
  • 1 kocka pileće supe
  • 180 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 2 glavice belog luka
  • so
  • biber

 

 

Priprema:

 

Prvo je potrebno da zagrejete šerpu i da u njoj istopite puter. Nakon toga dodajte prethodno iseckan crni luk, a nakon toga dodajte iseckani praziluk i beli luk.

 

Nakon toga propržite još 2 minuta pa dodajte krompir i ruzmarin.

 

Zatim nalijte sve to vodom i kuvajte dok ne provri. Kada provri dodajte kocku za supu i mešajte dok se ona ne otopi. Zatim posolite i pobiberite po svom ukusu.

 

Skupane sastojke ispasirajte štepnim blenderom, a nakon toga je vratite na vatru i dodajte pavlaku za kuvanje i mešajte još 10 minuta.

 

Prijatno!

 

 

Nastavak na sledećoj strani... 

 

foto: Shutterstock

 

Ako vam nedostaje ideja za lagani ručak na brzinu, savršeno začinjeni krompirići u slanini su pravi izbor.

 

Mladi krompir je konačno stigao na pijace, pa će svaki ručak biti još ukusniji!


Postoji mnogo recepata za slastan ručak čiji je glavna zvezda sočni krompir koji se ne ljušti, a ukoliko ih urolate u slaninu i dodate pravi spoj začina — zagarantovani su nezaboravni zalogaji.

 

Sastojci:

 

  • oko 700 grama mladih krompira
  • kašika kima
  • kašika peršuna
  • 200 grama tanko sečene slanine
  • so po želji

 

 

Priprema:


Oljuštite i dobro operite krompiriće, a ako su nešto krupniji presecite ih na polovine ili četvrtine.


Pospite krompir kimom i kuvajte ga u slanoj vodi oko 25 minuta, zatim ga procedite i ostavite da se prohladi i prosuši. Kad ispari sva voda, urolajte krompiriće u slaninu, pričvrstite ih čačkalicom, pospite peršunom i pržite na puteru.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

foto: Cagkan Sayin/Shutterstock

 

Baklava je dezert omiljenih širom sveta, a najpopularniji u Turskoj, na Bliskom istoku i na Balkanu.


Njena istorija nije najbolje dokumentovana, a najverovatnije potiče iz carskih kunjinja Topkapi palate u tadašnjem Konstantinopolju, koja je bila glavna rezidencija osmanskih sultana skoro četiri veka. Sultani su janjičarima svakog 15. u mesecu Ramazana poklanjali poslužavnike s baklavama u ceremonijalnoj paradi nazvanoj Baklava povorka.

 

U pitanju je slatka pita koja može imati i do 70 vrlo tankih kora, a postoji mnogo različitih varijanti za njenu pripremu, u zavisnosti od broja kora i vrsta orašastih plodova. Mi vam predstavljamo jednostavnu verziju koja je toliko lepa da je nazvana Hurem, po čuvenoj ženi sultana Sulejmana I i nekadašnjoj osmanskoj robinji poreklom s teritorije današnje Ukrajine.

 

Sastojci:

 

  • 250 grama oraha
  • 250 grama pečenih lešnika
  • 250 grama pečenih badema
  • 200 grama šećera
  • 1 kilogram kora za baklavu (idealno domaća jufka za baklavu)
  • 250 grama maslava
  • 50 mililitara ulja

 


Za agdu (preliv):

 

  • 1.200 grama šećera
  • 1 litar vode
  • 3 kesice vanilin šećera

 

Priprema


Najpre se priprema sirup — stavite vodu sa šećerom da proključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj do srednjoj vatri još 15 minuta. Zatim dodajte vanilin šećer i ostavite da se hladi.


Prethodno samlevene orašaste plodove dobro promešajte, pa dodajte šećer. Zatim otopite maslac i pomešajte ga s uljem.


Prvu koru namazati mešavinom ulja i maslaca, pa preko stavite drugu koru i po njoj poređajte mešavinu orašastih plodova. Staviti u pleh prethodno podmazan maslacem, pa nastaviti ređanje: kora — maslac i ulje — orašasti plodovi — kora — masla i ulje — orašasti plodovi... i tako sve dok ne potrošite materijal.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, pa ostavite da se hladi. Dok se hladi, seći na kocke ili rombove. Kad se malo prohladi, preliti sirupom i ostaviti nepokriveno. Kad se ohladi, staviti u frižider.