icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ukus i miris

Služila se na srednjovekovnim dvorovima: Recept za neodoljivu BAKLAVU sa posipom od mlevenih pistaća

Legenda kaže da je recept baklave pravljene na dvoru proklete Jerine sačuvan u manastiru Svete Trojice u Pljevljima.

foto: Mehmet etin / Alamy, Profimedia
foto: Mehmet etin / Alamy, Profimedia

Jedna od najukusnijih poslastica sveta svakako je ukusna i sočna baklava, a ona se od davnina služila na srednjovekovnim dvorovima i kraljevskim odajama, a mnogi je vežu isključivo za Tursku, iako postoji podatak da Postoje tvrdnje da su Asirci u 8. veku pre naše ere ovaj slatkiš prneli grčkim trgovcima, a neki stručnjaci tvrde da poslastica direktno potiče iz starovekovne Grčke i Vizantije.

 

Mi vam donosimo fantastičan recept za baklavu sa posipom od mlevenih pistaća.

 

Sastojci:

 

kilogram kora

3 kašike mlevenih oraha

2 kašike prezli

1 kašika šećera

1 kašičica kakao praha

Sastojci za premaz za kore:

25dl vode

25dl ulja

Prstohvat soli i šećera

 

Prstohvat soli i šećera

Sastojci za sirup:

2dl vode

2dl šećera

1 kriška limuna

Pola vanilinog šećera

 

Posip:

 

mleveni pistaći

Priprema:

Kore po dužini iseći na pola, premazati mešavinom vode, ulja, soli i šećera. Za fil pomešamo orahe, prezle, šećer. Po želji dodati kakao prah ukoliko želimo da baklave dobiju čokoladnu notu. Saviti obe stranice po dužini, nafilovati i formirati trougliće. Trougliće kratko pržimo u ulju na jačoj vatri, sa obe strane pa odlaženo na ubrus. Šećerni sirup ili agdu pravimo tako što kuvamo vodu, šećer i krišku limuna. Kada proključa, smanjimo temperaturu i kuvamo još petnaestak minuta. Sirup prohladimo i kada je mlaka prelijemo baklave. Baklavu možete posuti mlevenim pistaćima za savršen ukus.

 

Baklava
foto: Mehmet etin / Alamy, Profimedia