Legenda kaže da je recept baklave pravljene na dvoru proklete Jerine sačuvan u manastiru Svete Trojice u Pljevljima.
Jedna od najukusnijih poslastica sveta svakako je ukusna i sočna baklava, a ona se od davnina služila na srednjovekovnim dvorovima i kraljevskim odajama, a mnogi je vežu isključivo za Tursku, iako postoji podatak da Postoje tvrdnje da su Asirci u 8. veku pre naše ere ovaj slatkiš prneli grčkim trgovcima, a neki stručnjaci tvrde da poslastica direktno potiče iz starovekovne Grčke i Vizantije.
Mi vam donosimo fantastičan recept za baklavu sa posipom od mlevenih pistaća.
Sastojci:
kilogram kora
3 kašike mlevenih oraha
2 kašike prezli
1 kašika šećera
1 kašičica kakao praha
Sastojci za premaz za kore:
25dl vode
25dl ulja
Prstohvat soli i šećera
Prstohvat soli i šećera
Sastojci za sirup:
2dl vode
2dl šećera
1 kriška limuna
Pola vanilinog šećera
Posip:
mleveni pistaći
Priprema:
Kore po dužini iseći na pola, premazati mešavinom vode, ulja, soli i šećera. Za fil pomešamo orahe, prezle, šećer. Po želji dodati kakao prah ukoliko želimo da baklave dobiju čokoladnu notu. Saviti obe stranice po dužini, nafilovati i formirati trougliće. Trougliće kratko pržimo u ulju na jačoj vatri, sa obe strane pa odlaženo na ubrus. Šećerni sirup ili agdu pravimo tako što kuvamo vodu, šećer i krišku limuna. Kada proključa, smanjimo temperaturu i kuvamo još petnaestak minuta. Sirup prohladimo i kada je mlaka prelijemo baklave. Baklavu možete posuti mlevenim pistaćima za savršen ukus.