divan recept

UKUS ORIJENTA ZA DVADESET MINUTA: Najfinija baklava sa orasima i VANILOM (RECEPT)

0

Ova brza baklava se peče samo dvadesetak minuta, a odličnog je ukusa

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

1 pakovanje kora za pitu

125 g maslaca

1 ili 1 1/2 šolja oraha

ekstrakt vanile

3 šolje šećera

2 šolje vode

 

Priprema:

 

Podelite kore na 2 jednaka dela. Jednu polovinu kora pospite sa 1/3 rastopljenog maslaca i polovinom krupnije samlevenih oraha. Uvijte dobro u rolat i ponovite proceduru sa drugom polovinom kora.

 

Isecite rolate na zalogaje veličine oko 2-3 cm i poređajte u namazan pleh kao panjiće, vertikalno.

 

Odozgo pospite sa preostalom 1/3 rastopljenog maslaca. Stavite baklavu da se peče u umereno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta ili dok ne dobije lepu roze boju.

 

Pripremite šećerni sirup sa vanilom, stavite ga da provri nekoliko minuta.

 

Ostavite da se malo ohladi i prelijte sa njim hladnu baklavu. Pospite baklavu mrvljenim orašastim plodovima odozgo i servirajte nakon što malo odstoji.

 

 

makonda-tracker