Samo 3 sastojka, laka i brza priprema, a daleko zdraviji hleb od kupovnog!
Dolina reke Hunza, koja se nalazi na granici Indije i Pakistana, često se u medijima opisuje kao oaza mladosti. To nije slučajno — u pitanju je mesto na kom živi narod Hunza.
Godinama se u medijima pojavljuju tvrdnje da je prosečan životni vek Hunza 110 godina, kao i da izgledaju vrlo mladoliko i u poznim godinama. Međutim, nema dokaza za dugovečnost Hunza, niti za navode da kod njih "ne postoji bolest".
Internetom često kruže recepti za jela koja se pripremaju u ovom delu sveta, a najpopularniji je bez sumnje čapati hleb, koji je ponegde poznat i kao indijska lepinja.
Čapati hleb (za 10 lepinjica)
Sastojci:
- 1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna
- morska so na vrh kašičice ili suvi začin
- 1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda)
Priprema
Pomešajte so s brašnom, pa postepeno dodajte vodu uz mešanje, sve dok ne dobijete testo.
Pobrašnite površinu, pa mesite sve dok ne dobijete mekano i rastegljivo testo. Umotajte u vlažnu krpu i ostavite da odstoji pola sata.
Zatim napravite od testa loptice prečnika oko tri centimetra, pa svaku razvaljajte poput tortilje.
Pecite ih na podmazanom tiganju i rerni, s obeju strana, oko deset minuta.