ukusno

Stari recept: Čapati hleb naroda Hunza za koji vam ne treba rerna

Samo 3 sastojka, laka i brza priprema, a daleko zdraviji hleb od kupovnog!

foto: Indian Creations/Shutterstock

Dolina reke Hunza, koja se nalazi na granici Indije i Pakistana, često se u medijima opisuje kao oaza mladosti. To nije slučajno — u pitanju je mesto na kom živi narod Hunza.


Godinama se u medijima pojavljuju tvrdnje da je prosečan životni vek Hunza 110 godina, kao i da izgledaju vrlo mladoliko i u poznim godinama. Međutim, nema dokaza za dugovečnost Hunza, niti za navode da kod njih "ne postoji bolest".

 

Internetom često kruže recepti za jela koja se pripremaju u ovom delu sveta, a najpopularniji je bez sumnje čapati hleb, koji je ponegde poznat i kao indijska lepinja.

 

foto: Profimedia

Čapati hleb (za 10 lepinjica)


Sastojci:

 

  • 1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna
  • morska so na vrh kašičice ili suvi začin
  • 1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda)

 

Priprema


Pomešajte so s brašnom, pa postepeno dodajte vodu uz mešanje, sve dok ne dobijete testo.


Pobrašnite površinu, pa mesite sve dok ne dobijete mekano i rastegljivo testo. Umotajte u vlažnu krpu i ostavite da odstoji pola sata.


Zatim napravite od testa loptice prečnika oko tri centimetra, pa svaku razvaljajte poput tortilje.


Pecite ih na podmazanom tiganju i rerni, s obeju strana, oko deset minuta.