Momos dolazi sa Tibeta, ali su postali poznati u nepalu, Kini i severnim delovima Indije gde su se prodavali kao ulična hrana. Momosi su mekano testo punjeno sa povrćem ili mesom, laki za pravljenje i jako su ukusni.
Trebaće vam i vremena i strpljenja da pripremite jedno od najpopularnijih jela u Kini i Indiji.
Sastojci:
Za testo:
- 220 g brašna
- 120 ml vruće vode
- prstohvat soli
Za punjenje:
- jedan crni luk
- malo đumbira
- 4 male šargarepe
- pola glavice kupusa
- 1-2 supene kašike soja sosa
Za umak:
- 300 g paradajza svežeg ili u konzervi
- 2 kašičice čilija
- 3 čena belog luka
- malo đubira
- 1 supena kašika sirćeta
- 2 kašičice zaslađivača po izboru
- so po ukusu
Priprema:
Prvo je potrebno zamesiti testo tako što ćete brašno pomešati sa vodom, dodati malo soli i nakon toga ostaviti da odstoji 20 minuta.
Dok testo stoji, vreme je da pripremite smesu za punjenje. Dakle, iseći luk, kupus i šargarepu na sitne komade i ispržiti ih sa soja sosom. Na kraju dodajte i malo đumbira.
Kada prođe 20 minuta koliko je potrebno da testo stoji, od njega onda napraviti oko 35 loptica koje je potrebno razviti u krug kako bi stavili masu za punjenje u njih, tj. kada povrće propržite treba ih staviti u testo. Kada nafilujete testo, zatvoriti ih.
Nakon toga, kružiće sa pola šolje vode stavite u tiganj i kuvajte ih tako 7-10 minuta.
Za to vreme, spremićemo umak, tako što ćete sve navedene sastojke staviti u blender i tu ih sjadiniti i izmiksati.
Kada loptice budu gotove skinite ih sa vatre i degustirajte uz umak.
Prijatno!