Noviteti

Za ovaj recept malo ko je čuo u ovom delu sveta: Tibetanski momosi su najpopularnije loptice koje obožavaju u Kini

0

Momos dolazi sa Tibeta, ali su postali poznati u nepalu, Kini i severnim delovima Indije gde su se prodavali kao ulična hrana. Momosi su mekano testo punjeno sa povrćem ili mesom, laki za pravljenje i jako su ukusni. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Trebaće vam i vremena i strpljenja da pripremite jedno od najpopularnijih jela u Kini i Indiji. 

 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 220 g brašna
  • 120 ml vruće vode
  • prstohvat soli

 

Za punjenje:

 

  • jedan crni luk
  • malo đumbira
  • 4 male šargarepe
  • pola glavice kupusa
  • 1-2 supene kašike soja sosa

 

Za umak:

 

  • 300 g paradajza svežeg ili u konzervi
  • 2 kašičice čilija
  • 3 čena belog luka
  • malo đubira
  • 1 supena kašika sirćeta
  • 2 kašičice zaslađivača po izboru
  • so po ukusu

 

 

Priprema:

 

Prvo je potrebno zamesiti testo tako što ćete brašno pomešati sa vodom, dodati malo soli i nakon toga ostaviti da odstoji 20 minuta. 

 

Dok testo stoji, vreme je da pripremite smesu za punjenje. Dakle, iseći luk, kupus i šargarepu na sitne komade i ispržiti ih sa soja sosom. Na kraju dodajte i malo đumbira. 

 

Kada prođe 20 minuta koliko je potrebno da testo stoji, od njega onda napraviti oko 35 loptica koje je potrebno razviti u krug kako bi stavili masu za punjenje u njih, tj. kada povrće propržite treba ih staviti u testo. Kada nafilujete testo, zatvoriti ih. 

 

Nakon toga, kružiće sa pola šolje vode stavite u tiganj i kuvajte ih tako 7-10 minuta. 

 

Za to vreme, spremićemo umak, tako što ćete sve navedene sastojke staviti u blender i tu ih sjadiniti i izmiksati. 

 

Kada loptice budu gotove skinite ih sa vatre i degustirajte uz umak. 

 

Prijatno!

 

 

 

 

 

makonda-tracker