(recept)

Ovaj REDOSLED ZAČINA potpuno menja ukus: Kako napraviti KUPUS SALATU kakva se služi u restoranu?

Čak i najvrsniji kuvari umeju da padnu na testu kupus salate! Kako je začiniti tako da svega bude taman?

foto: nesavinov/Shutterstock

Kupus spada u niskokalorične namirnice — u 100 grama sadrži 25 kalorija, a čak 92 odsto ovog povrća je voda.


On obiluje vitaminima, na prvom mestu C, K i B6, a u najvećoj meri od minerala ima kalijum i mangan. Važno je pomenuti i obilje folata, čiji je kupus odličan izvor.


Zbog svog bogatog sastava, kupus je odličan izbor za jačanje kostiju, imuniteta, borbu protiv upalnih procesa u organizmu, smanjenje holesterola, mršavljenje...

 

Jedan od omiljenih načina za uživanje u kupusu jeste kupus salata, koja je neizostavna na trpezi u prolećnim i letnjim danima, ali čak i najumešniji u kuhinkji često omanu u njenoj pripremi.

 

Kako napraviti savršenu salatu od kupusa, tako da ničega ne bude ni previše ni premalo?

 

foto: Shutterstock

Kafanska kupus salata


Sastojci:

 

  • glavica kupusa
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika blažeg sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera


Priprema


Ukloniti spoljno lišće s kupusa, pa ga oprati i sitno iseckati.


Dodati prstohvat soli i šećera, pa dobro izgnječiti kupus rukama i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Zatim sipati ulje, ostaviti minut, pa potom i sirće i sve dobro promešati.


Većina pravi grešku u tome što prvo stavi sok, pa tečne sastojke, koji zatim "isperu" so i oteraju je na dno činije. Zato na kraju treba sipati ostatak soli i, po želji, bibera.


Ukoliko želite posebno da dekorišete svoju kupus salatu, narendajte malo šargarepe.