ušla u istoriju

Poslednji ŠAMAR KRALJEVSKOJ PORODICI: Haljinu koju je princeza Dajana nosila na Met gali Kejt ne bi smela ni da pogleda

Crvenim tepihom Met gale prošetalo je mnogo imena koja su obeležila svetsku pop kulturu, pa se među njima morala naći ultimativna ikona devedesetih — čudesna ledi Di.

foto: Harry Page / News Licensing / Profimedia

Samo tri meseca nakon razvoda od princa Čarlsa, princeza Dajana našla se među zvanicama Met gale, prestižnog događaja u njujorškom Metropoliten muzeju, sada već davne 1996. godine.

 

Bio je to prvi i poslednji put da se bivša princeza od Velsa našla na Met gali, a ovo je bila prilika da Dajana uradi ono što joj je samo nekoliko godina ranije bilo nezamislivo: pojavila se u toaleti koja odiše seksepilom.

 

Budući da je njen sin Vilijam tada bio osetljivi četrnaestogodišnjak i da je njihov odnos bio poljuljan nakon svih skandala koje su Čarls i Dajana priredili, princeza je bila vrlo oprezna pri odabiru haljine.

 

FOTO: Times Newspapers / Shutterstock Editorial / Profimedia
FOTO: EPA / EPA-EFE / LAJOS SOOS
FOTO: Profimedia
FOTO: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

 

Kraljevska biografkinja Kejti Nikol, koja je napisala knjigu "Vilijam i Hari" otkrila je da se princeza dvoumila oko haljine koju je odabrala iz straha da će obrukati mladog princa.


Na kraju je izbor pao na slip toaletu s potpisom Džona Galijana i Diora — teget satensku kreaciju koja prati liniju tela, pada do poda, i gornji deo i bretele napravljeni su od crne čipke.

 

 

Preko nje je ponela nešto tamniji svileni ogrtač, kao i navy torbicu Lady Dior, koju je ona inspirisala. Svemu je dodala svoj najpoznatiji komad nakita: čoker od nekoliko nizova bisera s krupnim safirom u sredini.

 


Iako je ovo izdanje čak i smerno za današnje standarde crvenog tepiha Met gale, ono bi se i danas smatralo vrlo neprikladnim za jednu članicu britanske kraljevske porodice.

 

 

Čipka, gola ramena, akcenat na senzualnosti Dajanine figure, naglašene grudi... sve to spada u zabranjene stavke kada je u pitanju moda za kraljevske snahe — što Dajana u tom trenutku više nije bila.

 

Mnogi ovu kreaciju nazivaju poslednjom porukom koju je Dajana uputila ljudima koji su je kinjili i omalovažavali godinama, a ona je tako jednostavna: "Konačno sam slobodna".