ženstveno

Izdužuju nogu i LEPŠE SU NEGO KLASIČNE: BALETANKE su upravo dobile novu verziju — i očarale infulenserke

Najnoviji trend u svetu ženske obuće sigurno će vam se dopasti!

foto: BauerGriffin/INSTAR Images

Ljubiteljke elegancije i poslovnog stila nisu nužno žene koje uživaju da ceo dan provedu na štiklama, a tu im u pomoć uskaču baletanke!


Iako su u raznim varijantama dostupne vekovima, u modu su u obliku koji danas znamo ušle sredinom 20 veka, kada je Italijanka s adresom u Francuskoj Ros Repeto dizajnirala prve baletanke.

 

Ona je prvi par ovakve obuće 1947. osmislila za svog sina Rolana, poznatog baletskog igrača i koreografa, a potom je u njenim baletankama viđena i legendarna glumica Brižit Bardo. I slavna Odri Hepbern nosila je u filmu "Smešno lice" 1957. godine baletanke, i to u moćnoj kombinaciji sa cigaret-pantalonama, što je odmah postavilo ove cipele kao neprolazni trend.

Iz godine u godinu, iz jedne modne sezone u drugu, dizajneri su nudili sve interesantnije modele, a već dugo je ustaljen manje-više slična verzija: manje ili više oblog vrha i niske potpetice kvadratnog oblika.


Ipak, ako vam je ovaj model pomalo prevaziđen i želeli biste da probate nešto novo, dopašće vam se nova varijanta baletanki. U pitanju je kreacija inspirisana tzv. slingback cipelama, odnosno modelima otvorene pete, koje mnogi nazivaju i zatvorenim sandalama.

 

 

 

Reč je o modelu obuće koji vizuelno izdužuje figuru onako kako to samo baletanke mogu, ali ne moramo da se lišimo osećaja udobnosti niti da celo stopalo bude zatvoreno na najvišim temperaturama.

 


Dodajte im efektan dezen ili neki upečatljiv detalj poput mašnice u prednjem delu i imate hit obuću za najtoplije mesece!