Jagorčevina je biljka koja ima mnoga lekovita dejstva na ljudski organizam.
Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote
Jagorčevina je biljka koja je rasprostranjena po Evropi, delovima Azije i Afrike.
Ona cveta s početkom proleća, ima mnoga lekovita svojstva i lako se gaji. Njeni cvetovi su krupni, dvopolni, raspoređeni na dugim stapkama koje su prekrivene dlačicama.
Ženski cvet jagorčevine je zeljasta biljka koja naraste od 10 do 30 cm u visinu. Mogu biti beli, svetložuti, crveni i ružičasti. Oplodnja je moguća samo između različitih cvetova.
Muški cvet jagorčevine je biljka koja najranije cveta u Evropi. Na srednjovekovnom latinskom jeziku prima rosa, u prevodu „prva ruža“.
Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote. Sve jagorčevine su višegodišnje biljke. Mogu biti sobne i vrtne biljke.
Od lekovitih materija jagorčevina sadrži: natrijum, kalcijum, saponin, primaverin, primulaverin, a u samom cvetu flavonoide. List sadrži mnogo vitamina C, karoten, kristalizovane jaglačne kiseline.
Korišćena je za lečenje spazma, paralize. Deluje na smanjenje upale, protiv groznice.
Naročito je korišćena kao analgetik i antipiretik.
Jagorčevina pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje.
Ako je neko sklon oboljenjima mišića i ligamenata, neka svakodnevno pije čaj od jagorčevine (jednu do dve šolje) i bolovi će prestati.
Jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice je upravo ova biljka, koja je preporodila mnoge ljude i spasla ih od fizičke i duševne iscrpljenosti.
Čaj koji ćemo ovde preporučiti treba uzeti pre svih sintetičkih sredstava koja obećavaju miran san. Ovaj čaj donosi san lečeći sve uzroke nesanice, čuvajući nerve i zdravlje uopšte.
Potrebno je:
- 50 grama jagorčevine
- 25 grama lavandinog cveta
- 10 grama hmelja
- 15 grama kantariona
Priprema:
Jednu vrhom punu kašiku ove mešavine preliti sa 1/4 litra vrele vode, pa ostaviti da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se može podneti, zaslađeno sa malo meda.
Jagorčevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi.
Izvrsno deluje i na upalu srčanog mišića, a prevencija je protiv izliva krvi u mozak.
Odličan čaj za isterivanje peska iz bubrega dobićemo ako skuvamo koren jagorčevine i pomešamo ga sa medom.
Čaj koji čisti krv
- 50 grama jagorčevine
- 50 grama zovinih izdanaka
- 15 agrama koprivinog lista
- 15 grama korena maslačka
Protiv srčanih tegoba posebno dragoceno je vino od jagorčevine.
Možemo ga i sami napraviti od cveta jagorčevine koji naberemo u proleće, napunimo njime - ali prilično rastresito - bocu od 2 litra i nalijemo čistim belim vinom.
Bocu držimo na suncu dve nedelje. Uzima se 2-3 gutljaja po potrebi. Teži srčani bolesnici mogu uzimati dnevno po 3 supene kašike.