odličan jelovnik za praznike

Čorba, glavno jelo & dezert: 3 recepta za SAVRŠENU USKRŠNJU TRPEZU koji će oduševiti celu porodicu

Ako u vašem domu ima gurmana, onda će uživati kada pripremite hranu koja ne samo da oduševljava ukusom nego je i neverovatnog mirisa. 

foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 krompir
  • 1 paprika
  • 1 veza paršuna
  • so
  • 2 kašike suvih začina
  • 1/2 litre soka od paradajza
  • 2 l vode

 

 

Priprema:

 

Dakle, najpre je potrebno da operete dobro povrće. Nakon toga vreme je za sečenje. Iseckajte na sitne komade sve, odnosno peršun, crni luk, šargarepu, krompir i papriku.

 

Zatim stavite u šerpu i nalijte vodom. Kuvajte dok se povrće ne smekša.

 

Vreme je da dodate sok od paradajza i suve začine.

 

Još malo izmešajte, a zatim sklonite sa vatre.

 

Kada čorbu sklonite sa vatre, onda je posolite po želji.

 

Prijatno!

 

foto: Printscreen/Youtube/Schnell lecker

Belo meso i krompir možemo da spremimo na milion načina i svaki put ćemo biti oduševljeni. Ove 2 namirnice vole skoro svi i u skoro svakom obliku.

 

Nebitno je da li ćete piletinu pohovati, grilovati, skuvati u nekom sosu, a od krompira napraviti pire, pomfrit.. bitno je da su na stolu omiljene namirnice i da će svi olizati tanjire.

 

Sada vam predlažemo da napravite zapečeno belo meso sa krompirom i pečurkama, koje će svima uspeti. Ako ste tek počeli da kuvate, onda isprobajte lagani, a preukusan recept kao što je ovaj. Nećete pogrešiti, jer spoj ovih namirnica je dobitna kombinacija.

 

Sastojci:

 

  • 1 pileći file
  • so, biber
  • 5 kašika ulja
  • 1 crni luk
  • 400 g krompira
  • 250 g šampinjona
  • 100 g tvrdog sira
  • 1 paradajz
  • 2 kašike majoneza ili jogurta
  • 1 jaje

 

 

Priprema:

 

Isecite meso na trake, pa istucite. Posolite i pobiberite, pa sipajte ulje (3 kašike) preko. Dobro promešajte, pa marinirajte. Isecite luk na rebra, a krompir na kolutove. Stavite u nauljenu tepsiju prvo luk, pa krompir. Posolite i pobiberite, pa sipajte ulje (2 kašike). Poređajte marinirano meso preko, a zatim i iseckane pečurke. Pokrijte vlažnim pek papirom, pa alu folijom. Pecite na 200°C nekih 25 minuta.


Pomešajte rendani sir i seckani paradajz, pa dodajte majonez ili jogurt i jaje, pa dobro promešajte. Sipajte preko jela i pecite na 180°C još nekih 10 minuta.

 

 

foto: Shutterstock

 

Ljubitelji sočnih kolača natopljenih slatkastim sirupom sigurno su na pravom mestu. Kada probate ovaj kolač poželećete da ga svaki dan imate na svojoj trpezi.

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • 1 kašika ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša kokosa
  • 1/2 čaše brašna
  • čaša seckanih oraha
  • 1 čaša griza
  • 1 prašak za pecivo

 

 

Sirup:

 

  • 1/2l vode
  • 350g šećera

 

Priprema:

 

Prvo umutiti četiri jajeta, zatim dodati ulje i mleko.

 

Postepeno dodavati kokos i seckane orahe.

 

Nakon toga dodati brašno zajedno sa praškom za pecivo kao i griz. Kolač peći dok ne dobije željenu boju, nakon čega ćete da preliti sirupom koji ste prethodno pripremili na umerenoj vatri.