Aronija, poznatija kao crna aronija, smatra se najzdravijim voćem na svetu.
Aronija je pored svojih lekovitih blagodeti, poznata i po tome što sadrži jako malo kalorija i masti, ali ona poseduje impresivan nivo minerala i vitamina.
Ovo bobičasto voće je takođe dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata; i mineralima kao što su: kalijum, gvožđe, mangan. 100 g sveže aronije sadrži oko 35% dnevno preporučenog unosa za vitamin C.
Aroniju možete uzgajati u svom vrtu, a od nje možete praviti svašta. Možete je jesti svežu, praviti sok, džem ili vino i možete je i sušiti.
Zahvaljujući svom antioksidativnom, antiupalnom i antibakterijskom dejstvu, aronija kao lek ima mnoštvo prednosti.
- Podstiče mršavljenje
- Poboljšava varenje
- Prevencija raka
- Odlična za krvnu sliku
- Jača imunitet
- Poboljšava vid
- Reguliše krvni pritisak
- Pomaže kod dijabetesa
Recept za sirup od aronije:
Sastojci:
- 2kg zamrznutih bobica aronije
- 1kg šećera
- 1l vode
- Sveže ceđeni sok od jednog limuna
Priprema:
Skuvajte vodu i šečer do ključanja, pa ubacite bobice aronije i nastavite da kuvate uz mešanje, nekih 20 minuta, pa sačekajte da se smesa ohladi.
Procedite smesu uz pomoć gaze, a iskorišćene bobice dodatno iscedite kako biste sav sok iz njih iscedili. Dobijeni sok ponovo procedite preko gaze i kuvajte do ključanja, pa izmaknite sa ringle i u to dodajte sok od limuna, dobro promešajte i sipajte u staklene flaše.
Razblažite 50 ml dobijenog sirupa od aronije sa 100 ml vode, i popijte ovo za doručak ili užinu.
Pije se pola sata pre obroka, jedna do tri čašice za rakiju dnevno.