moćna superhrana

SEME LANA štiti i pomaže kod BEZBROJ BOLESTI, ali.. Ako ga ne jedete ovako — NE DELUJE i samo prođe kroz telo

Predstavljamo vam dva načina da koristite seme lana u ishrani koji se smatraju jedinim ispravnim

foto: Profimedia

Laneno seme jedna je od najmoćnijih namirnica na svetu!


Brojna naučna istraživanja pokazala su da njegova redovna konzumacija snižava rizik za nastanak dijabetesa i srčanih oboljenja, ali to je samo deo njegove magije.


Seme lana kao glavne sastojke ima lignine, fitoestrogene koji imaju antioksidansna svojstva, a značajnoj količini sadrži biljna vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink.

 

Zahvaljujući velikom udelu vlakana, laneno seme blagotvorno deluje na probavu, zdravlje creva, pogodno je za održavanje zdrave telesne težine, a uz sve to i reguliše nivo holesterola u krvi! Zbog omega 3 masnih kiselina, povoljno deluje na stanje krvnih sudova i sprečava pojavu kardiovaskularnih oboljenja.


Seme lana, takođe, ublažava upalu mišića, pomaže u detoksikaciji organizma, reguliše i povećanu želudačnu kiselinu i stanje bakterijske crevne flore, blagotvorno utiče na kosu i kožu, a koriste ga i žene koje imaju problem s miomima. Kao da sve to nije dosta, mnogi se kunu da im je upravo ono pomoglo da se reše viška kilograma.

 

foto: - / Digifoodstock / Profimedia

Ove semenke imaju i snažno diuretičko dejstvo, zbog čega pomaže da se eliminiše višak vode i izbace toksini iz tela, a uz to odlično deluje na imunitet i ublažava alergije.


Kako se pravilno jede seme lana?


Ipak, da biste iskoristili sve blagodeti lanenog semena bilo bi dobro da ono bude — mleveno.

 

  • Zašto lan treba da se samelje?


Naime, seme lana ima čvrstu spoljašnju opnu, koja se ne razlaže u digestivnom traktu. Budući da je ova ljuska vrlo teška za varenje, najbolje je da se seme samelje, i to pre upotrebe. Iako je u prodavnicama dostupan već samleven lan, stručnjaci ističu da se tako daje vremena za oksidaciju, pa lan gubi svoje hranljive materije. Ukoliko pak želite da sameljete veću količinu i čuvate je za kasnije, obavezno držite mleveni lan u hermetički zatvorenoj posudi.

 

  • Kako samleti seme lana?

 

Možete koristiti najobičniji mlin za kafu ili semenke, a vrlo je važno da on bude čist. Ako imate kvalitetan blender koji može da usitni i najmanje sastojke, i on može da posluži

 

  • Šta je lanena sluz?

 

Inače, postoji još jedan važan faktor prilikom iskoriščavanja svih moći lanenog semena, a to je lanena sluz. Ona se nalazi u potkožici, odmah ispod pomenute tvrde opne, a upravo je ona razlog što seme lana, kada odstoji u vodi, mleku, čaju ili supi, omekša i postane sluzavo.


Ovaj deo je, važno je znati, jedan od glavnih nosilaca lekovitih svojstava lana.

 

  • Kako doći do lanene sluzi?

 

Da biste dobili lanenu sluz, potopite 10 grama semena u 100 mililitara mlake vode i ostavite da odstoji šest sati, a s vremena na vreme je promešajte. Dobijeni ukus može da bude malo bljutav, pa se preporučuje da ovoj mešavini dodate neku aromatičnu biljku, poput nane, bosiljka, komorača, anisa i sl, jer će lan tako zadržati svoja svojstva, a ukus će biti prijatniji.