recept

Srpska poslastica s duhom tradicije: Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE je izdašni slatkiš sa predivnom tajnom

Torta kraljice Marije je starinska poslastica koju je pravila jedna od najvoljenijih srpskih kraljica, a recept se i dalje čuva.

foto: Maria Raz/Shutterstock

Kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je jedna od omiljenih vladarki, cenjena jer je komunicirala sa "običnim" ljudima, koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, obučena skromno...

 

 

Ona je za štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im ju je nosila na praznike, kako kaže priča...

 

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 7 belanca
  • 150 g maslaca
  • kesica vanilin šećera
  • 70 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera

 

Za fil:

 

  • 7 žumanaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera

 

Za preliv:

 

  • 150 g šećera
  • 4 kašike mleka
  • 150 mlevenih oraha
  • 50 g maslaca
  • 100 g seckanih oraha

 

Priprema:

 

U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa kada dobijete ujednačenu smesu, lagano dodajte belanca, kašiku po kašiku, sve vreme muteći.

 

U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesu i pecite na 180 stepeni oko dvadesetak minuta.

 

Za to vreme žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši u rerni, koju ste smanjili na 100 stepeni, oko petnaest minuta.

 

Da biste bili sigurni da je dobro pečena, proverite čačkalicom; ako izađe čista, torta je gotova.

 

Za preliv: Na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi, pospite ravnomerno seckanim orasima.