lepo izgleda, još je lepšeg ukusa

Tajni sastojak ga čini 100 puta sočnijim! KOKOS-ROLAT nastao po uzoru na čuvene čupavce – ali JOŠ LEPŠI (RECEPT)

Ova rolana verzija čupavaca idealna je i kao posluženje uz kafu i u posebnim prilikama, a pravi se tako lako!

ilustracijafoto: Youtube Printscreen

Kolač koji je na našim prostorima poznat po nazivu čupavci nastao je na osnovu recepta za čuvenu australijsku lamington tortu, a ova osnova koristi se za pravljenje raznih verzija ove poslastice. Jedna od njih je bogati rolat, koji ima jedan moćni i sočni dodatak među sastojcima!


Veruje se da je lamington torta nazvana po lordu Lamintonu, koji je bio guverner Kvinlanda krajem 19. veka, ili po njegovoj supruzi ledi Lamington.

 

Identitet prve osobe koja je za njih napravila ovu poslasticu nije poznat, ali se veruje da je u pitanju kuvar obučen po pravilima cenjene francuske kuhinje Arman Galjan i da je on eksperimentisao sa sastojcima koji su mu bili dostupni u to vreme. Za to je koristio bikvit na bazi vanile, uz dodatak džema i kokosa, a Lamingtonovi gosti bili su toliko oduševljeni da su tražili recept i kolač se ubrzo proširio svetom.

 

FOTO: Shutterstock
FOTO: jabiru/Shutterstock
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shuterstock

 

Upravo je džem sastojak koji se obično ne koristi u pripremi popularnih čupavaca, a on definitivno pravi razliku: daje slatak ukus i sočnost, bez obzira na to za koji se odlučite. Ipak, najomiljeniji je lamington sa džemom od jagode.


Sastojci:


Za koru

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 7 kašika brašna

Za fil

  • 2 jajeta
  • 100 mililitara mleka
  • 150 grama crne čokolade
  • 250 grama margarina
  • 150 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • džem po potrebi
  • rum po ukusu


Za dekoraciju

  • Kokos

 

Priprema


Za koru


Umutiti belanca penasto, pa dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati žumanca,dobro umutiti i dodati brašno, pa sve dobro promešati.
Preliti u pleh, podmazan ili prekriven pek-papirom, pa peći najmanje 10 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.


Izvaditi, pa vrelu koru umotati u mokru krpu i ostaviti da se hladi.


Za fil


Umutite jaja sa šećerom, pa dodati mleko i čokoladu. Zatim stavite da se kuva na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Kad se smesas zgusne, sklonite s ringle i ostavite da se hladi.


Potom penasto umutite margarin, pa mu dodajte ohlađen fil.


Ređanje


Odmotajte koru, pa premažite džem, najbolje od jagode, po želji preko kore. Ostavite pet minuta, da kora malo "povuče" džem, pa premažite filom. Ostavite dovoljno fila da vam ostane za premazivanje. Ponovo umotajte u rolat.


Ostavite u frižider na dva sata, pa izvadite i premažite rolat ostatkom fila. Zatim pospite kokosovim brašnom.