obratite pažnju

Konzumirajte ga redovno i SNIZIĆETE KRVNI PRITISAK: Naučno je dokazano da ovaj NAPITAK reguliše hipertenziju

Visoki krvni pritisak se naziva tihim ubicom, baš zbog toga što ne pokazuje jasne indikatore koji ukazuju na problem, ali mogu izazvati srčane bolesti i zdravstvene probleme

foto: Shutterstock

Hipertenzija može da napravi probleme većih razmera, tj. da izazove moždani ili srčani udar. Međutim, ovom problemu se može stati na put ukoliko koristimo zdravu ishranu i lepove. 

 

Zato je potrebno da redovno merite krvni pritisak i idealno bi bilo kada bi on bio  ispod 140/90 mmHg. Sve više od toga predstavlja hipertenziju i to je potrebno lečiti. 

 

 

Kako neka istraživanja kažu pretpostavlja se da trećina populacije boluje od visokog pritiska koji mogu izazovu probleme sa bubrezima i u najgorem smrt. 

 

Međutim sok od paradajza je odličan izbor saveznik za borbu protiv visokog krvnog pritiska. 

 

Ako se redovno pije, sok od paradajza je efikasan saveznik u snižavanju krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition.

 

Istraživanje je obuhvatilo 481 ispitanika koji su pili neslani sok od paradajza koliko god su hteli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog pritiska u proseku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni pritisak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.

 

FOTO: Shutterstock/SewCream
FOTO: Shutterstock

 

Dobar nivo zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali da piju sok od paradajza. Međutim biće potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente ishrane ispitanika. Ovo delovanje se pripisuje sadržaju kalijuma, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem telu, a među najvažnijima je regulisanje koliko će se tečnosti čuvati u telu i koliko će se osloboditi.

 

Ako telo zadržava vodu, to će rezultirati time da će više tečnosti biti u krvi, a pritisak na stenke arterija bće veći. Da bi se uklonio višak tečnosti iz tela, potrebna je ravnoteža kalijuma i natrijuma, jer previše natrijuma pojačava krvni pritisak i zadržava vodu.

 

Kako svi uglavnom prekomerno jedemo so, osim drastičnog smanjenja upotrebe kuhinjske soli i potrebe za dosoljavanjem jela, potrebno je i jesti više hrane bogate kalijumom. To će vratiti osetljivu ravnotežu kalijuma i natrijuma i omogućiti bubrezima da pravilno rade i snižavaju krvni pritisak, prenosi ŽivimGloria.hr