Nedostaje li vam more, sunčani dani i predivna Grčka? Zasladite se jednim tradicionalnim grčkim receptom koji je ujedno i brz i jeftin...
Samali je tradicionalni grčki kolač od griza koji se preliva sirupom. U ovom receptu sirup se pravi sa brendijem ili rakijom, što će mu dati poseban ukus... Ako baš ne želite da ga pravite s alkoholom, možete ga zameniti i nekim drugim sastojkom.
Ako ste ljubitelji grčkih recepata, probajte obavezno i kolač politiko, kao i sočnu portokalopitu!
Sastojci:
- 320 g griza
- 100 g šećera
- 120 ml vode
- 60 ml soka od pomorandže
- 2 kašičice praška za pecivo
- 30 g pečenih i seckanih badema
Za sirup:
- 360 ml vode
- 300 g šećera
- 1/2 čašice za brendi ili rakiju
Priprema:
Pomešajte griz, šećer, vodu, sok, pa na kraju dodajte prašak za pecivo. Dobro sjednite i ostavite oko 20 minuta do pola sata.
Kalup prečnika 20 cm malo nauljite i sipajte testo. Lepo utisnite i pospite seckanim bademima.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta.
Sirup: Pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa, pa ostavite još 10 minuta. Tri minuta pred kraj dodajte brendi ili rakiju i promešajte.
Sipajte vreo sirup po ohlađenom kolaču.