recept

Preliven sirupom, jeftin i TAKO SLASTAN: Tradicionalni SAMALI, grčki kolač sa grizom koji se TOPI u ustima

Nedostaje li vam more, sunčani dani i predivna Grčka? Zasladite se jednim tradicionalnim grčkim receptom koji je ujedno i brz i jeftin...

foto: AS Food studio/Shutterstock

Samali je tradicionalni grčki kolač od griza koji se preliva sirupom. U ovom receptu sirup se pravi sa brendijem ili rakijom, što će mu dati poseban ukus... Ako baš ne želite da ga pravite s alkoholom, možete ga zameniti i nekim drugim sastojkom.

 

Ako ste ljubitelji grčkih recepata, probajte obavezno i kolač politiko, kao i sočnu portokalopitu!

 

Sastojci:

 

  • 320 g griza
  • 100 g šećera
  • 120 ml vode
  • 60 ml soka od pomorandže
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 30 g pečenih i seckanih badema

 

Za sirup:

 

  • 360 ml vode
  • 300 g šećera
  • 1/2 čašice za brendi ili rakiju

 

Priprema:

 

Pomešajte griz, šećer, vodu, sok, pa na kraju dodajte prašak za pecivo. Dobro sjednite i ostavite oko 20 minuta do pola sata.

 

Kalup prečnika 20 cm malo nauljite i sipajte testo. Lepo utisnite i pospite seckanim bademima.

 

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta.

 

Sirup: Pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa, pa ostavite još 10 minuta. Tri minuta pred kraj dodajte brendi ili rakiju i promešajte.

 

Sipajte vreo sirup po ohlađenom kolaču.