Ovo predjelo u Grčkoj možete naći pod mnogim imenima ― Tirosalata, Tirohtipiti, Tirokafteri, ali je to jedno isto predjelo.
POTREBNI SASTOJCI
sir - 500 g, tvrdi
kiselo mleko - 200 g
maslinovo ulje - 1/4 šoljice
ljute paprike - 1 - 2 komada
NAČIN PRIPREME
Očistite paprike od semenki i stavite ih u blender. Sameljite ih sitno. Dodajte kiselo mleko i samo 2-3 puta blenderom promešajte smesu. Izmrvite sir i dodajte ga u smesu, pa mutite dok sir ne bude u malim i sitnim granulama.
Smesu prebacite u posudu i dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu uz neprestano mešanje špatulom, dok se maslinovo ulje ne upije u smesu. Čuvajte tirosalatu u kutiji za hranu sa poklopcem u frižideru. Izvanredno predjelo koje su Grci napravili sa neponovljivim ukusom.