DIVAN DESERT

VELIČANSTVEN GRČKI SLATKIŠ: Očaraće vas sočni i božanstveni GALAKTOBOUREKO (RECEPT)

0

Pun ukus vanile, griza, pomorandže... Oduševiće vas galaktoboureko!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

POTREBNI SASTOJCI

 

kore za pitu - 500 g tanke

sveže mleko - 1 l

maslac - 200 g

jaja - 5 komada

šećer - 150 g

griz - 100 g, pšenični

vanila - 2 kesice

 

ZA SIRUP

 

voda - 2 šolje

šećer - 2 šolje

pomorandže - 2 komada

 

NAČIN PRIPREME

 

Napravite šećerni sirup, tako što stavite šećer i vodu u šerpu i sve stavite na vatru da proključa. Dodajte sok od jedne pomorandže i kuvajte dok ne dobijete gust šećerni sirup. Ostavite da se ohladi. Napravite krem, tako što u drugu šerpu sipate mleko i šećer. Narendajte koru druge pomorandže, postavite na vatru i mešajte dok se šećer ne istopi.

 

Umutite jaja u posudi i dodajte malo mleka u tankom mlazu, mešajući energično. Cilj je da se temperature izjednače i da kod dodavanja jaja ne postanu omlet.

 

Kada mleko provri, smanjite vatru na srednju temperaturu, sipajte griz, kuvajte nekoliko minuta dok ne postane polugusto i ponovo u tankom mlazu sipajte smesu sa jajima, mešajući neprestano.

 

Kuvajte dok ne dobijete gust krem. Na kraju dodajte polovinu maslaca, promešajte da se maslac istopi, dodajte vanilu i sklonite sa vatre. Ostavite da se kratko prohladi. Rastopite preostali maslac.

 

Podelite sve kore na dva jednaka dela. Premažite pravougaonu tavu maslacem i stavite jednu koru, namažite je maslacem, stavite drugu, ponovo je namažite maslacem i na taj način iskoristite sve kore od jednog dela koji ste odvojili. Po želji možete ih posuti šećerom u prahu. Odozgo sipajte sav krem i izravnajte ga da pokrijete kore ravnomerno.

 

Preko krema ponovite proceduru sa preostalim korama, koje stavljate, mažete maslacem i tako do poslednje. Uzmite oštar nož i njime pažljivo napravite lagane zareze po površini, obeležavajući porcije i pecite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni do zlatne boje oko 20-30 minuta.

 

Izvadite gotov slatkiš i po prethodno zasečenim linijama ga nasecite na komade, zalijte ga dok je topao hladnim šećernim sirupom. Ohladite ga i ostavite u frižider na 12 sati da upije sirup.

 

 

makonda-tracker