Biljna mleka sve su popularnija zamena za kravlje mleko, kako među ljudima koji su netolerantni na laktozu ili imaju alergiju na protein kravljeg mleka, tako i među onima koji žele da se hrane zdravije.
Proteklih godina biljni napici koji se obično nazivaju mlekom sve su popularniji. Gotovo da nema prodavnica u kojoj nisu dostupna i deo su mnogih recepata, a ove nekada teško pristupačne varijante moguće je napraviti i u kuhinji.
Biljna mleka obiluju vitaminima i mineralima, a većina ima manji udeo masti. Ne sadrže holesterol i zdrava su kombinacija mono i polinezasićenih masnih kiselina i savršen su izbor za ljude koji imaju sporiji digestivni trakt.
Koje je najbolji izbor?
Sojino mleko se često opisuje kao najbolja zamena za kravlje mleko jer ima sličnu konzistenciju i odnos proteina i masnoća, dok bademovo mleko obiluje magnezijumom, gvožđem, proteinima i vlaknima. Kokosovo mleko poznato je po tome što jača imuni sistem, kremasto je i ukusno, a pirinčano je vrlo slatko i pogodno za pripremu poslastica, mada sadrži manje proteina i kalcijuma nego kravlje. Ovseno mleko je, takođe, vrlo popularno jer smanjuje holesterol i glukozu, jača imunitet, preventivno deluje na srčana oboljenja, čini čuda za kožu i kosu... Koje god da odaberete, nećete pogrešiti!
Kako se prave?
Sojino mleko
Sastojci:
- 100 grama sirove soje u zrnu
- 1 kašika meda
- pola litra vode
Priprema
U jednoj posudi pomešati soju i vodu, pa ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro procedite soju i sameljite je, pa je samlevenu stavite u šerpu, sipajte litar vode i stavite da proključa. Kad provri, sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Potom uzmite drugu šerpu, pa u nju sipajte sojino mleko tako što ćete procediti kroz ređu pamučnu pelenu.
Tako ste dobili mleko, a ona gusti i suvi deo od soje (njegovo ime je okara) koji je ostao možete iskoristiti za pravljenje vege hamburgera.
Držati mleko poklopljeno u frižideru.
Bademovo mleko
Sastojci:
- 150 grama sirovih badema
- litar vode
- ekstrakt vanile
- kašika meda
Priprema
Prelijte bademe vodom i ostavite da odstoji pokriveno 24 sata. Bademi će za to vreme nabubreti, pa ih ocedite i stavite u blender ili secka. Dodajte dve čaše vode i meljite dok se badem dobro ne samelje, pa onda sipajte još dve čaše vode. Dobijeni sadržaj procedite kroz pelenu. Bademovo mleko zasladite medom i dodajte ekstrakt vanile po ukusu.
Držati poklopljeno u frižideru.
Kokosovo mleko
Sastojci:
- 100 grama kokosovog brašna ili rendanog kokosa
- 600 mililitara vode
- stevija, med po želji
Priprema
Stavite vodu da provri, pa skloniti i sačekati 2-3 minuta da se malko prohladi. Dodati kokosovo brašno ili rendani kokos i ostaviti da odstoji sat i po vremena.
Preliti u blender i miksati nekoliko minuta.
Procediti kroz pelenu ili gazu, pa ono što ostane dodatno dobro iscediti prstima.
Po ukusu, zasladiti stevijom ili medom.
Držati poklopljeno u frižideru.
Pirinčano mleko
Sastojci:
- šoljica pirinča
- 8 šoljica vode
- ekstrakt vanile
Priprema
U šerpi pomešajte pirinač, ekstrakt vanile i tri šoljice vode i stavite da se kuva. Dobićete pirinač kao za sutlijaš, koji treba ostaviti da se prohladi.
Zatim staviti u blender, dodati pet šoljica vode i miksati dok se ne dobije kaša. Procediti kroz cediljku ili pelenu i sipati u veliku teglu ili flašice.
Držati poklopljeno u frižideru.
Ovseno mleko
Sastojci:
- šolja ovsenih pasuljica
- 3 šolje vode
- ekstrakt vanile po ukusu
- prstohvat soli
Priprema
Dobro operite ovas, pa ga stavite u jednu posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji sat vremena, pa ga dobro isperite i procedite.
Stavite u blender i dodajte tri šlje vode, pa blendati, najpre manjom brzinom, pa pojačati. Zatim dobijenu smesu procediti cediljkom ili pelenom.
Dodati ekstrakt vanile, prstohvat soli, a može se dodati i cimet po želji.