saveti za bolji život

Sa njima za vaš organizam nema krize: 5 razloga zašto u ishranu morate uvrstiti rotkvice

Ona u sebi ima i sumporne heterozide koji joj daju specifičan miris, a što je ljuća, ona je zdravija. Sadrži veoma malo kalorija, pa je odlična za čišćenje organizma. 

foto: Shutterstock

Zanimljiva činjenica je da rotkvica potiče iz Azije i da se uzgajala još pre 3000 godina.

 

Ona ima blagotvorna dejstva na organizam, te je bogata vitaminom C, jalijumom, selenom, folnom kiselinom...

 

 

  • Održava zdravlje organizma

 

Pigment antocijan koji rotkvici daje crvenu boju je snažan antioksidans i to čuva ćelije od raspadanja i tima održava zdravlje organizma. 

 

 

Rotkvica se preporučuje osobama koje imaju problema sa tvrdom stolicom, jer ona podstiče probavu. Takođe, zbog ljutkastog ukusa ona se služi u salatama ili u napicima jer otvara apetit. 

 

  • Saveznik fit forme

 

Odličan je izvor vitamina C, folata i kalijuma kao i dijetalnih vlakana, a ovo sve daje energiju i jača imunitet. Uzgred, u rotkvici se nalazi samo 16 kalorija i u sastavu ima čak 95% vode. 

 

foto: Shutterstock/Iaroshenko Maryna

 

  • Antibakterijsko dejstvo

 

Pored antibakretijskih svojstava, neki naučnici tvrde da je rotkvica odličan saveznik u borbi sa glavoboljom. Nekada se sok od sveže rotkvice cedio i koristio za lečenje žuči, a pokazao s kao delotvoran i za izlučivanje sluzi iz disajnih organa usled pronhitisa i prehlada.

 

  • Čuva jetru

 

Najpre morate znati da zbog ljutine ne konzumirate rotkvicu ukoliko imate osetljivu sluznicu želuca ili bolesti poput čira, kao ni bubrežnim bolesnicima. 

 

No, ona ima blagotvorna dejstva jer sadržu materije koje neutralizuju bilirubin, tako da je odlično sredstvo u borbi protiv žutice.