Ovo povrće je imunitetska bomba, a može se kazati da je jedan od omiljenih sastojaka mnogih kuvara kada su u pitanju slana jela.
Beli luk ima zanimljivu aromu koja mnoge privlači, te ga tako svi kupuju i drže u kuhinji pošto ga ubacuju u raznu hranu. Međutim, kada ga ne isoristimo i on stoji malo duže, može se desiti da proklijaju. Njegovo dejtvo u takvom stanju, odnosno da li ga treba jesti objasnila je nutricionistkinja Rašanda Kobins.
— Najpre, kao i sa svom drugom hranom, pomirišite ga. Ako i dalje miriše normalno, verovatno je OK da ga pojedete — kaže Rašanda Kobins.
Jedno istraživanje "Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije" pokazalo je da je beli luk koji je najmanje 5 dana klijao ima više antioksidanata od običnog.
Nije strano da mnogima kod proklijalog lika smeta ukus pošto je gorak, te se tako preporučuje da ga koristite u pripremanju namirnica gde ne treba da on ostane svež.
Ako je mekši nego što bi trebalo da bude i ako je promenio boju, bacite ga!